Geopijatyk-Fan Oderki napisał(a):

|
Moim zdaniem kapitalizm jak wszystko na tym świecie ma swój początek i kres. Nie wiem dlaczego aqrat kapitalizm ma być wyjatkiem we wszechogarniającym procesie rodzenia się, rozkwitu i obumierania,. Powoli, ale systematycznie zbliżamy się do końca kapitalizmu. Argumenty za tą tezą znajdziecie między innymi u Imannuela Wallersteina.
|
Wielce Szanowny Kolego.
Wallerstein zazwyczaj plecie takie bzdury,ze gdybym chcial odnosic sie do wszystkich "glebokich analiz"marksistow - pardon,myslicieli - to zycia nie starczyloby,zeby obalic bzdety,ktore potrafia wypisywac.
Zgrabne .......y,ktore nijak sie maja do rzeczywistosci. Brednie o umieraniu kapitalizmu i wylonieniu sie czegos "innego" pan Wallerstein moze sobie opowiadac ludziom,ktorym nie starczy czasu na samodzielne myslenie. A historia jest nieublagana - wszedzie tam,gdzie dochodzili do glosu roznorakiego rodzaju humorysci-rewolucjonisci,ludzkosc upadala nizej i nizej,wszedzie tam,gdzie w zgodzie z prakseologia,pozwalano czlowiekowi na samodzielne zorganizowanie sie,ludzkosc kwitla i w samoczynny sposob tak organizowala swoja strukture,ze smialo mozna bylo nazywac ja kapitalistyczna. Ale mimo immanetnych cech czlowieczych oraz jaskrawych przykladow wciaz znajduja sie idioci,ktorzy sprawiaja,ze wahadlo glupoty od czasu do czasu prowadzi do kryzysu ludzkosci. Co nie oznacza,ze kapitalizm umiera - poty ta idea zyje,poki czlowiek.Zas idee opozycyjne do kapitalizmu (to oczywiscie waskie pojecie) umieraly,poniewaz byly antyludzkie. A wiec z czlowiekiem niezwiazane.
Ale oczywiscie leniuszki umyslowe zawsze beda fascynowaly sie jakimis Chomskymi,jakas Naomi Klein itd.,itp.
Zycze wiec smacznego.
Ostatnio w temacie byla kobieta,ktora twierdzila,ze nie chwali sie tu rzadu PO,oskarzajac go o kierowanie sie sondazami,chwali sie natomiast Kongres,kiedy ten takze kieruje sie sondazami (mam nadzieje,ze zrozumialem

). Dzisiaj wiec Kongresu nie pochwale (wiadomo za co) - a pochwale PO. Jesli do konca przeprowadza operacje wysadzenia Miodowej w powietrze
Przepraszam za kiepski styl powyzej - napisalem to jak w szostej klasie podstawowki