Wyświetl pojedynczy post
Geopijatyk-Fan Oderki
Junior Member

Od: 06.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.10.2008, 05:59
Qpili, jak wygooglowałem z Wikipedii, od Delawarów (Lenapów) za 60 guldenów (równowartośc dzisiejszych 2000 dolarów).

Przykro mi, odnośnie Apaczów odpowiedź całkowicie błędna. Apacze i ich krewni Nawahowie należą do atabaskańskiej rodziny językowej, przybyli więc do Arizony i Nowego Mexyq z północnej Kanady, mniej więcej w czasie odkrycia Ameryki (około 1500). Rzeka Atabaska i jezioro o tej nazwie leżą w dorzeczu kanadyjskiej rzeki Mackenzie. Atabaskańska rodzina należy do szerszej grupy języków na dene. Apacze i Nawahowie na mapie rozmieszczenia tych języków stanowią południową izolowaną wyspę. Coś w tym rodzaju co Wegrzy w Środkowej Europie w stosunku do reszty ludów ugrofińskich, czy Kałmucy do reszty Mongołów.

Nawiasem mówiąc języki na dene są najmłodszą warstwą języków indiańskich i jak odkryto (Joseph Greenberg i inni) mają więcej współnego z wieloma językami azjatyckimi niż z pozostalymi językami indiańskimi. Język Apaczów ma prawdopodobnie więcej wspólnego z chińskim, językami jenisejskimi, kaukaskimi, baskijskim niż z pozostałymi językami indiańskimi, np algonkińskimi, do której to grupy należą wspomniani wyżej Delawarowie. Ale to już inna śpiewka.

Ale jak już jesteśmy przy oderwanych przestrzennie językach to mam pytanie: Jak się nazywają dwa języki ugrofińskie najbliższe węgierskiemu i gdzie żyją mówiącymi nimi ludzie.
Z Gliwic pozdro Geoś!
Odpowiedz cytując