Wyświetl pojedynczy post
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.09.2008, 06:14
irman napisał(a):Wyświetl post
A co ma Boguski do środka pola? On właśnie, w przeciwieństwie do Jirsaka, gra na tej pozycji na której powinien.
Po prostu zasugerowałem, że skoro chcemy stawiać w środku na nie-walczaka to można całkowicie zaszaleć i dać tam Boguskiego.
Może też wytłumaczysz, gdzie są wymagania żeby środkowy pomocnik był wielkim drwalem?
W naszej obecnej sytuacji, gdy mamy słabe skrzydła musimy mieć mocna środek. Przez mocny rozumiem taki, który przede wszystkim nikomu nie pozwoli przejść. Stąd wynika, że środkowy nie musi być wielkim drwalem, ale musi umieć utrzymać piłkę, zastawić się (Cantoro) lub wykosić i przywalić z łokcia (Sobol, Diaz). Gdybyśmy mieli większy potencjał w ofensywie, gdybyśmy mieli zawodników, którzy z przodu walczyliby i utrzymywali się przy piłce w środku można by postawić na bardziej kreatywnych grajków. W obecnym składzie personalnym nie wyobrażam sobie Wisły świetnie grającej w ataku pozycyjnym. Szybkie kontry to jest to, co wychodzi naszym kopaczom najlepiej.
Moim zdaniem najlepszy środek pomocy w lidze ma Legia, a Roger, Iwański i Giza potężnymi chłopami nie są.
Ja zdecydowanie preferuje środek Lecha, bo wydaje mi się bardziej zrównoważony, a zawodnicy tam grający mają mniejsze wahania formy niż pomoc L. Poza tym bardzo podoba mi się gra Murawskiego.
Jeśli idzie o Legię to uwierzę w siłę tak ustawionego środka (tzn trzech grajków dobrych w ofensywie) gdy zobaczę ich kontrolujących grę przeciwko niezłemu europejskiemu rywalowi. Moim zdaniem ich słabiutka gra w tegorocznych pucharach to w dużej mierze zasługa naiwnej taktyki, a nie tylko lichej formy zawodników.
Obiekt westchnień Skorży czyli Garguła to raczej też kurdupel, przeglądając zachodnie ligi można znaleźć dziesiątki takich przykładów.
Sądzisz, że dobrze grający Garguła posadziłby na ławie Cantoro lub Sobola? Ja raczej typowałbym Jirsaka (Boguski na skrzydle) lub któregos ze skrzydłowych (np. Garguła na zidanowej pozycji fałszywego lewego bocznego, a Pior Brożek w roli Carlosa wchodzącego w wolne pole).
Dla mnie wstawianie w środku Cantoro i Sobola do podcinanie gry ofensywnej drużyny. Widać to było szczególnie w meczu z Lechem. Pojawiły się kłopoty, drużyna przeciwna była ruchliwsza i grała szybką piłkę, a nasze przecinaki w środku stały i się patrzyły.
Dla mnie wystawianie Jirsaka na środku to podcinanie gry defensywnej drużyny. Przy grze z kontry duża ilość przechwytów w środku pola jest istotniejsza niż dobre kreowanie akcji ofensywnych. Sensowność takiego ustawienia widać było z Beitarem i z Barceloną. Chyba nie powiesz mi, że Iniesta i Xavi grają wolniej niż Murawski z Bandrowskim?
Odpowiedz cytując