Jak wieża zniknęła ze Stadionu Śląskiego
Chorzów, 10-26 sierpnia 2008. Słynna wieża dyspozytorska na Stadionie Śląskim dożyła swoich dni.
To z niej wszystkie imprezy na stadionie obserwowała milicja obywatelska, a później policja. W wieży urzędowali dyrektorzy chorzowskiego parku i miłośnicy kaktusów, rósł w niej bluszcz wijący się przez siedem pięter. Teraz trzeba było ją zburzyć, by nad stadionem można było zamontować
ksb
Gazeta Wyborcza Katowice
2008-09-26
Na dobry początek: mamy koncepcję przebudowy stadionu!
Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji kazał długo czekać kibicom piłki nożnej na ogłoszenie zwycięskiej koncepcji projektu na przebudowę stadionu znajdującego się przy ulicy Hutniczej. Po trzech miesiącach pracy sześciu zgłoszonych firm architektonicznych wybrano w rezultacie projekt stalowowolskiego Biura Projektowego Marka Gierulskiego. Szacuje się, że prace budowlane rozpoczną się w przyszłym roku.(...)
Według początkowych planów koszt przebudowy stadionu będzie wynosił ok 45 mln złotych. Za jej realizację w całości odpowie miasto, ponieważ nie ma możliwości zaczerpnięcia dofinansowania z zewnątrz.
Jak obiecuje prezydent Andrzej Szlęzak, realizacja przebudowy stadionu ma ruszyć w przyszłym roku. Prace rozpoczną się najpierw na trybunie od ulicy Hutniczej, następnie budowlańcy zajmą się trybunami za bramkami, by skończyć przebudowę na główniej trybunie. Ta ze względu na powstanie tam pełnego zaplecza socjalnego będzie powstawać najdłużej. Zakończenie robót planowane jest na rok 2013.(...)
Zwycięski projekt Biura Projektowego Marka Gierulskiego:
Katarzyna Adamska
wstalowej.pl/
25.09.2008
KGHM Arena
rośnie jak na drożdżach (fotki z SCC)
Ponoć z krzesełek mają zrobić nazwę klubu, tak mniej więcej mogłoby to wyglądać:
http://img87.imageshack.us/img87/4127/new2jpgse5.jpg
Under heating soil (CM się kłania

)
I trochę ogólnych fotek
Tak poza tym, jak czytam te cudowne wizje na temat naszych przyszłych stadionów (co poniektórzy wrzucali nawet przyszłościowe listy "co i jak") to moja łatwowierność jest coraz mniejsza, bo tak naprawdę to który klub nie ma planów modernizacji/rozbudowy/budowy swego stadionu (popartych wizkami czy projektami)...? Nawet w mojej "ukochanej wsi" od kilku lat walają się po urzędniczych szufladach jakieś plany i projekty modernizacji stadionu na Czarnej Górze, jednak urzędnicze rozkminki nijak się maja do rzeczywistości... Nie zaprzeczam faktom, bo widać pewien postęp, ale "nie wiedziedzieć czemu" mam alergiczne objawy jak czytam optymistyczne zapowiedzi typu- Arena auf Wodzisław lub Resovia Park... Także dystans do zapowiedzi- jak dla mnie- jest przeważający, jak nie zobaczę gotowego obiektu to na bank nie będę wystawiał listy o tym jak to pięknie będzie za kilka lat.