Wyświetl pojedynczy post
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.09.2008, 13:48
eye63 napisał(a):Wyświetl post
Mi się wydaje, że Jirsak dodatkowo potrafi nieźle w defensywie zagrać, a z drugiej, do Szymka traci trochę z ruchem do przodu, Jirsak chętniej podaje piłki i czasem mógłby przejść jednego przeciwnika 1 na 1, ale tego nie robi, bo woli oddać piłkę, wariant bezpieczniejszy, ale gdyby się coś takiego powiodło, to od razu robi się spore zagrożenie.
Dlatego może alternatywą jest wycofywanie się z gry dwoma defensywnymi na rzecz defensywnego i dość defensywnego Jirsaka z dobrym prostopadłym podaniem + ofensywny pomocnik, ale nie wiem czy Garguła to jest dobra opcja, może lepiej poszukać kogoś lepszego - ale znając życie darmocha a płacenie, zawsze wybrana będzie darmocha.
Gdzieś już chyba wypowiadałem się w podobnym tonie w sprawie Jirsaka. Wg mnie to nie jest typowy ofensywny pomocnik, ale świetnie sprawdziłby się w parze z drugim już stricte defensywnym np Cantorskim czy Sobolem. Przed nimi natomiast należałoby ustawić piłkarza mocno ofensywnego.

Należy sobie zdawać sprawę, że przy obecnej polityce finansowej klubu nikogo lepszego od Garguły nie uda się tu ściągnąć. Ale czy ten transfer jest koniecznością ? Wg mnie niekoniecznie. Głównymi postaciami tego zespołu już w tym momencie są Boguski i Brożek, którzy bardzo dobrze rozumieją się z Jirsakiem (to nawet nie kwestia zrozumienia, a tego, że dobry piłkarz z drugim po prostu zawsze coś sklei ). Więc to właśnie Rafał powinien grać tego podwieszonego napastnika za Brożkiem.

Sprawą wymagającą poprawki jest natomiast gra bocznych pomocników. Tutaj wskazane byłoby wzmocnienie jednym, bądź nawet dwoma skrzydłowymi. Tylko takimi porządnymi, przebojowymi, z dobrą szybkością i wrzutką. Drybling też by nie zaszkodził W stylu Ze Kalangi, Madejskiego i - biorąc pod uwagę charakterystyke sportową - Kosowskiego.

Równie ważnymi punktem, który wymaga wzmocnienia jest pozycja bramkarza. Potrzeba nam zawodnika doświadczonego i pewnego własnych umiejętności.Wtedy cała obrona gra lepiej, bo wiedzą, że spokojnie można do kogoś takiego podać i nie kopnie on w napastnika przeciwnej drużyny.

Kwestią ostatnią, ważną, ale chyba nie tak palącą jest zastępca/następca dla Brożka - wysoki napastnik.
Jakie powinien mieć zalety każdy chyba się domyśla, więc nie ma sensu dalej się rozpisywać
Ostatnio edytowane przez tofik : 27.09.2008 o godz. 13:54.
..
Odpowiedz cytując