|
zupełnie niepotrzebne? z jakiego powodu?
obecna komunikacja miejska nie zapewnia ani specjalnego komfortu przejazdu, ani szybkości przejazdu...
w momencie kiedy ktoś chce przemierzyć drogę z jednego końca Krakowa na drugi to jest to spory problem (osobiście mnie szlag trafia kiedy mam coś takiego wykonać, zarówno samochodem jak i MPK). Samochodów nigdy nie wywalą z miasta w takim stopniu, żeby ruch odbywał się sprawnie, więc jedynym wyjściem jest zejście z komunikacją pod ziemię.
Jak dla mnie pod tym kątem nie ma alternatywy dla metra. Szybki tramwaj jest śmiechu warty i jak to mówią, jest szybki bo ma wokół szybki...
tym bardziej jeśli zakładamy, że Kraków jako miasto ma się rozwijać. Bo jeśli nie chcemy rozwoju miasta (napływu ludności, którzy tu zamieszkają na stałe, bądź tylko będą przyjeżdżać do pracy) to ok- nie ma po co budować metra. Ale zakładając plany, że Kraków będzie się nadal rozwijał (szczególnie w obszarze biurowym) to metro za jakiś czas nie będzie, jak to niektórzy uważają, "widzimisię" pewnych grup tylko będzie palącą potrzebą. I znając życie w takiej sytuacji się znajdziemy...
Na przykład nieperspektywicznego postrzegania rzeczywistości wystarczy spojrzeć na nasze lotnisko. Zamiast podczas pierwszej przebudowy wybudować coś większego z zapasem na rozwój, wybudowali terminal wielkości kurnika bez zaplecza (gdzie jakieś sensowne parkingi), który był pełny już dawno dawno temu... i gdy okazało się, że terminal pęka w szwach znowu zdecydowali się na rozbudowę do poziomu obecnych potrzeb...zamiast pomyśleć naprzód. Jasne zaczęło nam ubywać lotów z Balic z wielu powodów, ale prędzej czy później nadal powinna ta liczba rosnąć (bogacące się społeczeństwo, powrót na atrakcyjną pozycję Krakowa[oby]) i znowu będą za kilka/kilkanaście lat w ciemnej dupie.
Nie wiem jak to się odbywa w innych polskich miastach, ale patrząc na Kraków serce mi się kraje jak marnowane, niszczone, obrzydzane jest to miasto poprzez brak pomyślunku zarówno ze strony urzędników, jak i po części mieszkańców...
suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności wzrasta
|