fan1906 napisał(a):

czyli ogólnie co co kupić aby znowu nie przepłacić aby to coś pocjhodziło i było funkcjonalne,,
mi teraz jest potrzeba duuuużo powierzchni na obróbke filmów, etc fot,, a nie raczej pod kierunkim gier,,,jeden zrzut z kamery wymaga około 30 gb dysku a jego obróbka ,,, rozpacz....nio i karta dźwiekowa ww dolby digital....tylko nie wiem czy to jest potrzebne....
|
Do obrobki grafiki najlepszym wyjsciem bylby sprzet z duzym dyskiem twardym, duza iloscia pamiecia ram i mocnym procesorem. Pentium E8400, 4 GB ram(dobra inwestycja

), Dysk okolo 500 GB a moze nawet wiecej. Karta graficzna do tego nie jest tak bardzo potrzebna choc moim zdaniem w tej chwili zeby znacznie przyspieszyc wydajnosc komputera jak juz wczesniej nieraz pisalem GTX 280 jest doskonalym wyborem bo przy obrobce grafiki wyprzedza wydajnoscia najmocniejszego obecnie Quada 100(!) krotnie! Problem w tym ze to juz koszt jest naprawde duzy.
Cytat:
1. GeForce GTX 280 Zotac 1GB (PCI-E) AMP! Edition (+ RACE DRIVER:GRID 1499.00
2. Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) BOX 548.00
3. Asus P5K WS Intel P35
zawiera: karta muzyczna, karta sieciowa 406.00
4. GeIL Dual 2x 2GB DDR2 800 MHz 259.00
5. Seagate 750 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) 377.00
Razem brutto: 3089.00
|
Jak mowilem mocna maszyna o gigantycznej wrecz mocy obliczeniowej ale niestety jakosc ma swoja cene ponad 3000 zlotych za sprzet i do tego tylko 5 najwazniejszych podzespolow to naprawde niebagatelna suma. Ale jak mowie jesli chcesz oszczedzac to po podkreceniu nawet ten co zaproponowalem wczesniej wystarczy ale strata wydajnosci na niektorych plikach wazacych po kilkadziesiat Gigabajtow moze wyniesc nawet 50%. Decyzje podejmij sam. jesli chodzi o karte muzyczna to wystarczy w zupelnosci creative Audigy za 70 pare zlotych.
Z drugiej strony moze troche przesadzam bo jestem maniakiem wydajnosci

. W sumie jakbys wzbogacil ten zestaw za 1700 zlotych o karte Creative Audigy to juz mialbys dobry komputer do obrobki grafiki. Podkrecic procesor o 470 mhz do 3Ghz i dysk ten co w tym zestawie wrzucilem i masz praktycznie wszystko czego potrzebujesz.