Wyświetl pojedynczy post
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.09.2008, 16:34
Też bym nie lekceważył ŁKSu ani nie przyrównywał ich do Cracovii. Co miasto, to historia, co derby, to specyfika. W widzewskie 1910 ciężko uwierzyć, miasto pół na pół, fc na plus dla RTSu. A ilekroć jestem w Łodzi i widzę to przekreślane, to domalowane gwiazdy Dawida, dziękuję Bogu, że jestem Polakiem, krakusem i kibicuję Wiśle : )

A skoro piszecie tu o zgodzie "dwóch klubów koronnych", jak same się określają, to warto wiedzieć i pamiętać,że przedwojenną Polonię i "cóż-bardziej-polskie-jest" Pasy łączyła silna więź... wzajemnej niechęci.

Onegdaj na mecz tych drużyn na konwiktorską wybrała się spora delegacja miejscowych koszernych, by wspierać KSC, spotkanie zakończyło się jatką "na tle narodowościowym". Innym razem, fani Polonii obrzucili kamieniami zmierzających na/ze stadionu piłkarzy i działaczy Cracovii. Jeżeli się mylę, niech mnie ktoś poprawi, obydwa zdarzenia opisane były w książce "Za lotem piłki" Otałęgi, do której aktualnie nie mam dostępu. Ale smaczek pozostał, saga rodu ciemiężonych kryje wiele tajemnic
Odpowiedz cytując