Wyświetl pojedynczy post
prober
Senior Member

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.08.2008, 00:16
Mamy dwa kluby w grze. Zakładamy, że Białorusini w LM (w grupie śmierci z Realem, Juve i Zenitem SP) cudów nie zrobią, a Finowie, Irlandczycy i Litwini dużo silniejszych rywali (Racing Santander, Hertha, Sampdoria) nie wyeliminują w I rundzie Pucharu UEFA. Więc wszystko wskazuje na to, że Polska utrzyma 27. pozycję w rankingu narodowym!

(wiem, że to już było, ale jeszcze raz w skrócie)

-----

Mistrz Polski zagra począwszy od I rundy eliminacyjnej LM.
Później czeka II i III runda el.LM. Dopiero po tym faza grupowa LM (32 drużyny).
  • Odpadnięcie w I rundzie el.LM -> koniec przygody z pucharami
  • Odpadnięcie w II rundzie el.LM -> IV runda PUEFA
  • Odpadnięcie w III rundzie el.LM -> faza grupowa PUEFA

Trzecia drużyna ekstraklasy zagra od I rundy PUEFA.
Wicemistrz Polski zagra od II rundy PUEFA.
Zdobywca Pucharu Polski zagra od III rundy PUEFA.
Do przejścia IV runda PUEFA i dopiero faza grupowa PUEFA (48 drużyn).

-----

O ile I i II runda el.LM to nie jest powód do bólu głowy, to w III rundzie el.LM można trafić na drużynę klasy np. mistrza Szwajcarii, Grecji lub Belgii. I tutaj rozgrywa się bezpośrednia walka o fazę grupową LM.

Prawdę mówiąc nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy: punkty w pucharach tej jesieni nie mają wielkiego znaczenia. Aby odczuć różnicę latem 2009 polskie zespoły musiałyby zanotować rewelacyjne występy w tegorocznej edycji PUEFA (praktycznie i Lech i Wisła musiałyby przejść z powodzeniem fazę grupową...).
Oczywiście warto zbierać punkty do rankingu klubowego, jest wtedy większa szansa na rozstawienie.

P.S. Zauważcie, że pod kątem europejskich pucharów zdobywca PP jest w lepszej sytuacji od 2. i 3. drużyny ekstraklasy

minigaleria forumowych wynalazków językowych (zbieram kolejne!): Balon, Balonik, Dzida, Dziwnie spokojny, I tyle w tym temacie, Kicha, Miałem przeczucie, Na pałę, Napinka, Nie mam pytań, Oddychać rękawami, Padaka, Pan Basałaj, Pan Cupiał, Parch, Piach, Przypał, Siara, Szrot, Wspomnicie moje słowa