Wyświetl pojedynczy post
michu-k
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2008, 19:00
Drodzy Bracia Wiślacy, Przyjacielu z Wrocławia, Szanowny znajomy z Warszawy!

Jesteście zwolennikami standardowego 4-4-2 i lubicie "total football""? Uwielbiacie szybką, techniczną grę krótkimi piłkami, podania w uliczkę, piękne uderzenia z dystansu, idealne dośrodkowania? Dominację w boisku? Mam coś dla Was, coś, co być może zrewolucjonizuję Wasze kariery i problemy z FMem!

Na początku pragnę napisać, że nie obiecuję sukcesów graczom których ulubioną formacją nie jest 4-4-2. Nie wiem jak moja taktyka sprawdza się po natychmiastowym wprowadzeniu jej do gry.

Przedstawiam Wam moje pierwsze dzieło, które wprawiło mnie w osłupienie (piierwsze dzieło którym pragnę podzielić się z innymi). Ja sam nie używam taktyk innych graczy, jednak Ci którzy chcieliby przetestować mój wynalazek, proszeni są o jego oceny i komentarze

Do rzeczy:
Czym jest moja taktyka? Jest objawieniem. Przyznam że gram w serię managerów już dłuuuugo, jednak '08 to masa bugów często działających na korzyść przeciwników.Jednym z nich i najbardziej nużącym, są problemy ze skutecznością. Bo w ilu to meczach można oddać 30 strzałów na bramkę, zdobywając tylko jednego gola lub przegrywając spotkanie w którym zupełnie się dominowało?

Cudo me wygląda tak. Niby trochę pokreślone, brzydkie, schematyczne. Ale co z tego? Najważniejsze że skuteczne!

Arsenal - Ipswich (ogólnie + statystyki)
Statystyki poszczególnych piłkarzy

Dlaczego tylko dwa screeny i to z jednego meczu? Bo dwa screeny wystarczą, ona są w stanie opisać mój projekt.

Krótko odnośnie screenów:
Na pierwszy rzut oka zauważycie zapewne posiadanie piłki, fakt, baaardzo niekorzystne. Ale to jest nieistotne. To jest właśnie urok naszej gry, naszej najnowszej wersji. Posiadanie piłki nie ma znaczenia! Można wygrać wysoko, gdy posiadanie piłki Waszej drużyny jest duuużo mniejsze niż przeciwnika. Screen drugi, statystyki poszczególnych piłkarzy. Zwróćcie uwagę na małą różnicą pomiędzy podaniami a podaniami celnymi w każdym przypadku. To właśnie jest klucz do sukcesu- szybka, techniczna, krótka piłka. Akcje zakańczane golami po prostopadłych piłkachm i strzałach z dystansu od ŚP (wbiegającego na pozycję Ś OP) i skrzydłowych (piłki prostopadłe ze środka lub ze skrzydła!). Ci dródzy mają także za zadanie dośrodkowywać, ale opcję zagrania wybierają sami, poprzez zaznaczenie im wolnych elektronów. Boczni obrońcy ofensywnie usposobieni, wrzucający piłkę z bocznych sektorów boiska, lub dogrywających do Ś OP i skrzydłowych. Jeden środkowy pomocnik schodzi na pozycję DP i asekuruje wysoko podciągnięte skrzydła. Tak naprawdę wiekszość piłek przechwytuą stoperzy. Przeciwnik gra z reguły długimi piłkami, bowiem jest mocno przyciśnięty do swojego pola karnego.

Wymagania:
- Naturalnie dobry bramkarz.
- Szybcy, dobrze kryjący i odbierający stoperzy.
- Ofensywnie usposobieni, pracowici, silni, dobrzy technicznie, waleczni boczni obrońcy.
- Środkowy pomocnik posiadający umiejętność dobrej gry jako def. pom. Silny, dobry w odbiorze, szybki, wytrzymały, umiejęcy trzepnąć z dystansu.
- Drugi środkowy pomocnik potrafiący "czytać pole", posiadający umiejętność zagrywania prostopadłych piłek, chące obsługiwać skrzydłowych, umiejący uderzać z dystansu.
- Szybcy i błyskotliwi skrzydłowi. Strzały z dystansu, wykańczanie akcji, prostopadłe podania i dośrodkowania- te atrybuty powinny być na wysokim poziomie.
- Napastnicy- najlepiej aby się uzupełniali. Jeden silny, szybki, wysoki, dobrze grający głową, umiejący odegrać do partnera a także uderzyć z dystansu. Drugi nie niski, nie wysoki, szybki, kreatywny, dobry drybling, technika (naturalnie gra głową także). To takie typowe lisy, ja mam takich i jestem niezmiernie zadowolony ich gry.

Ustawienia drużynowe prezentują się tak

Ściągajcie, testujcie, oceniajcie. Chcecie więcej screenów? Wyniki, trening, sztab, moi rzemieślnicy?- załączę przy następnej okazji.

Zapraszam!

4-4-2 Total Football!

Edit: Wersja podana wyżej to wersja podstawowa. W najbliższych dniach opracuję podobne ustawienie pod inne formacje, m.in. 4-5-1 itp. Będą także dopracowywane, unowocześniane i opracowywane różne elementy takie jak gra z kontry itd.
Ostatnio edytowane przez michu-k : 28.08.2008 o godz. 19:13.
Odpowiedz cytując