Snow napisał(a):
|
Ogólnie strzałki symbolizują pozycję po których będą przemieszczać się zawodnicy gdy Twoja drużyna jest przy piłce.
|
Rob_Zombie napisał(a):

Tak?
Ja kiedyś czytałem że strzałki do góry - zawodnicy przemieszczają się tam gdy mają piłkę, strzałki na dół - zawodnicy przemieszczają się tam gdy piłki nie mają.
|
No nie do końca.
W pewnym uproszczeniu to będzie wyglądać tak że: strzałka do tyłu: zawodnik cofa się kiedy drużyna się broni
strzałka do przodu - zawodnik wychodzi gdy Twój zespół przy piłce i atakujesz.
Dwie zaprezentowane przez Cibie taktyki różnią się tym że:
1. ta ze strzałkami do przodu jest bardziej defensywna, pomocnicy generalnie utrzymują się w środkowej strefie boiska i wychodzą do przodu na pozycje OPŚ (ofensywnych pomocników) kiedy kiedy przeprowadzasz atak. Strategia może się sprawdzić kiedy grasz kontrami, zależy jakie nastawienie im ustawisz i jaki styl podań preferujesz.
2. strategia ze strzałkami do tyłu jest bardziej ofensywna. Nominalnie masz 3 ofensywnych pomocników którzy będą się cofać w razie ataku przeciwnika. Zagęszczasz środek boiska gdy jesteś przy piłce więc chyba trzeba by grać niezbyt szybko i krótkimi podaniami.
Oprócz strzałek wiele zależy od poleceń indywidualnych dla tych zawodników.
Co do napastnika:
Napastnik - jak tylko dasz rade to bierz B. Stancu. Już na początku w pojedynkę potrafi wygrać mecz.
z Turcji Batuhan Karadeniz, wysoki, dość szybki u mnie następca Stancu. Ewentualnie Cristian Nazarith.
Warto też dać szanse Kmiecikowi, u mnie był wybierany do 11 Marzeń Ligi Mistrzów. Sporo goli strzelał po rożnych.
Mała dygresja na temat rzutów rożnych:
Wysoki napastnik z poleceniem "Na odegranie" i rzuty rożne "Na krótki słupek"
Drugi wysoki "Stój przy długim słupku" pozostali dowolnie (Nabieg na długi słupek, wychodź do piłek z głebi pola itp) tylko bez "Nabieg na krótki słupek"
Chodzi o to żeby napastnik na krótkim słupku miał jak najwięcej miejsca i żeby wyciągnąć obrońców z pola bramkowego. U mnie z Kmiecikiem lub Batuhanem na krótkim słupku sprawdza się cudnie.