Wyświetl pojedynczy post
Snow
Ave Wisła!

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2008, 11:15
Nie wiem skąd niektórzy wywnioskowali, że grając 4-5-1 gramy bardziej defensywnie niż 4-4-2.

Przecież przy pierwszym ustawieniu chodzi o to, ze skrajni pomocnicy podczas ataku przesuwają się na pozycję napastników, a należy jeszcze do tego dodać zagęszczenie środka pola przez co można nawet powiedzieć, że pierwsze ustawienie w naszym przypadku jest BARDZIEJ OFENSYWNE niż drugie.

To nie gra komputerowa i to czy ustawienie jest ofensywne czy defensywne nie zależy od liczby napadziorów. Gdyby większa ilość napastników gwarantowała bardziej ofensywną grę taka barcelona grała by 5 w ataku . Naprawdę jest to myślenie na poziomie przedszkola i trzeba być ślepcem by nie widzieć tego, że w tym sezonie wszystko co najlepsze wywodzi się właśnie z gry pięcioma pomocnikami. Nasza gra wyraźnie siadała zawsze gdy przechodzilismy na 4-4-2. Nie chcę mi się już rozwodzić nad tym, że takie ustawienie to jest już trend światowy i większość najlepszych drużyn gra właśnie w taki sposób, z bardzo uniwersalnymi pomocnikami, którzy zarówno pełnią wymienne funkcje w zależności od tego czy drużyna atakuje czy broni....