Wyświetl pojedynczy post
RoS
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.08.2008, 09:13
Zieniu17 napisał(a):Wyświetl post
Jak coś to 0,111. Ale coś mi sie wydaje, że nie masz racji klub gra dla siebie i osobno dla Polski w rankingu krajowym. Po jutrzejszych meczach Lecha i Legii będziemy mogli powiedziec ile zarobiliśmy w rankingu krajowym. Napewno nie będzie to mniej niz dwa tygodnie temu: Lech 6:0, Legia 1:2, Wisła 0:4 - w ten sposob zarobilismy 0.333.
Tak, 0.111 jeśli nie będziemy wprowadzać zaokrągleń. I chyb atak liczy UEFA (tzn. zaokrąglają w dół).

Tak, klub gra dla siebie ale NIE w rundach kwalifikacyjnych. W tych rundach pracujemy tylko na ranking krajowy.

Jeżeli legia wygra to kolejne 0,333 do krajowego i tak samo z Lechem. Natomiast każdy klub otrzyma z tego tylko 33%.

Genio napisał(a):Wyświetl post
pewnym jest ze do rankingu krajowego zlicza sie wszystkie punkty zdobyte przez druzyny z danego kraju i dzieli przez ich ilosc, co przy trzech zwycięstwach w fazie eliminacji da 1 punkt: (1+1+1)/3 = 1pkt

jednak jak zliczają sie punkty indywidualne dla poszczegolnych zespolow sam do konca nie wiem, ale nie wydaje mi sie zeby byly one uwarunkowane iloscią wystepujących druzyn z jednego kraju, to nie powinno miec powiazania ze sobą
33% nie wynika z ilości drużyn tylko ustaleń UEFA jaka cześć rankingu krajowego dodaje się do rankingu klubowego. Od sezonu 2004 jest to 33% (wcześniej było 50%).

Wszystkie reguły są bardzo ładnie opisane tutaj (strona wielokrotnie cytowana w tym temacie):
http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/calc.html
Ostatnio edytowane przez RoS : 27.08.2008 o godz. 09:19.