sandbender napisał(a):

Panowie Cpc i Wyar
--------------
To jeszcze Pan Wyar
Widzę, że kolega sprawnie się posługuje językiem polskim - ironia, sarkazm, kpina zna i umie zastosować. Wymslić absurdalny przykład, podac jako rozwinięcie dyskutowanego pomysłu i wykpić cała ideę też umie. Bo on wie. A właściwie WIE.
To się Wyar podziel ze mną - w punktach dlaczego cały pomysł jest zły, co zamiast, czy w ogole cokolwiek. Ponieś oświaty kaganek..
Acha - i jeszcze żródło całego zła:
Starszne macki ma ta UE skoro powstał FinCEN. I to nie tylko w przestrzeni, ale także w czasie ma te macki.
|
Przyjmuje z pokora jedynie sluszna krytyke.Ironia,sarkazm i kpina nie jest uzasadniona,kiedy w tle tak wazne zagadnienia jak terroryzm. Jak tez wiadomo,najlepszym pomyslem na zwalczanie terroryzmu jest tzw. inwigilacja.Na razie kont bankowych i transakcji na oszalamiajaca przeciez kwote 15000 eurasow.Male spojrzonko na kurs euro -
http://www.xtb.pl/
3.33 - okolo 70 tys. PLN ? Od razu wiadomo,ze terrorysci drzwiami i oknami wala do bankow w Polsce i piora kaske ile wlezie...Ciekawe,ile sprzedaje sie samochodow w tej kwoci w naszym panstwie,ile faktur na te kwote placi dziesiatki tysiecy firm w Polsce,itd.,itp. Oprocz tego,ze najlatwiej terrorystom w Polsce,wiadomo tez,ze najblizej i najbezpieczniej...
Wielce Szanowny Sandbenderze,
Ja rozumiem,ze Tobie przeszkadza,gdy ktos wie lub WIE (co miales na mysli,Ty jeden raczysz WIEDZIEC lub wiedziec) - tyle,ze dlaczegoz mialby z Toba sie tym dzielic,tym bardziej,ze ten ktos - w kpiarskiej formie - o tym napisal ? Skoro jednak chcesz podlozyc sie tak bardzo,to tylko dwie uwagi - na reszte szkoda mi czasu,bynajmniej nie z powodu lekcewazenia Ciebie,a dlatego,ze sprawe uwazam za oczywista...
Uwaga pierwsza,stanowic bedzie te "punkty",ktorych tak sie domagasz - ale najpierw cytat :
Cytat:
Do zadań Generalnego Inspektora należy uzyskiwanie, gromadzenie, przetwarzanie i analizowanie informacji (...) oraz podejmowanie działań w celu przeciwdziałania wprowadzaniu do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł i przeciwdziałania finansowaniu terroryzmu, a w szczególności:
- badanie przebiegu transakcji, co do których Generalny Inspektor powziął uzasadnione podejrzenia,
- opracowywanie i przekazywanie uprawnionym organom dokumentów uzasadniających podejrzenie popełnienia przestępstwa,
- inicjowanie i podejmowanie innych działań obejmujących przeciwdziałanie wykorzystywaniu polskiego systemu finansowego do legalizacji dochodów pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł, w tym szkolenie pracowników instytucji obowiązanych w zakresie zadań nałożonych na te instytucje,
- współpraca z zagranicznymi instytucjami zajmującymi się zapobieganiem wprowadzaniu do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł lub przeciwdziałaniem finansowaniu terroryzmu
I teraz to wyglada mniej śmiesznie, prawda?
|
Nie,wyglada to smiesznie i zalosnie na dodatek. Od zwalczania terroyzmu powinny byc policja lub UOP,z pelna wspolpraca bankow i urzedow skarbowych,TYLKO WTEDY,kiedy zazada tego PROKURATURA (na wniosek organow scigania). Tymczasem w potworku ustawowym,ktory byles laskawie zacytowac,widzimy,ze w tym kraju jest kolejna instytucja do zwalczania czegos tam,ktorej kompetencje nakladaja sie na kompetencje innych,a tych innych budzet skutecznie instytucja ta pomniejsza.
Wyglad na to jednak,ze jestes zwolennikiem nieograniczonego mnozenia bytow ponad potrzebe,przeciwnie do teorii Ockhama. Sprawe archiwizacji danych bez problemu mozna rozwiazac,szczegolnie w epoce informatycznej,dawniej jednak jakos tez sie dalo... NICZYM TO NIE UZASADNIA TWORZENIA KOLEJNYCH INSTYTUCJI,USTAW,REGULACJI,PREPISOW ITD.,ITP. WLASNIE TO MIALEM NA MYSLI,SANDBENDER,KIEDY PISALEM O LOGICE W PRAWODAWSTWIE UNII - TAM ROWNIEZ WIERZA,ZE KOLEJNY PRZEPIS CZY INSTYTUCJA ZALATWI PROBLEM. Ale skoro przesmiales mnie,ja rowniez ironicznie odniose sie do Twoich sugestii,jakobym laczyl powstanie jakichs tam instytucji w USA z dzialaniem UE. Sprytnie nie zrozumialem ? Ty tez...
Kontekst tej sprawy jest zreszta znacznie szerszy,bowiem glowna idea i mysl,ktora mi przyswieca,to kwestia wolnosci obywatela w panstwie - jaka mam gwarancje,ze dane,ktore ktos ponoc zbiera przy okazji "walki z terroryzmem" - nie zostana wykorzystane do zacisnienia gorsetu podatkowego az do uduszenia obywatela ? Albo do innych niecnych celow ? Jaka mam gwarancje,ze informacje takie,ktore sa rowniez tajemnica handlowa,nie zostana wykorzystane przez TYCH,CO UMIEJA WYKORZYSTYWAC WSZYSTKO (czytaj jak chcesz)? Ze nie stanie sie tak,jak w Hiszpanii,co moge wytlumaczyc tylko totalitarnym oglupieniem biednego ludu hiszpanskiego ? A moze chcesz wmowic mi,ze JEDYNYM SPOSOBEM NA WALKE Z TERRORYZMEM jest po prostu permanetna inwigilacja wszystkiego i wszystkich w panstwie ? Brawo,ale ktos juz kiedys to wymyslil,Orwell sie nazywal.
Uwaga druga -
Przepraszam za wyrazenie,ale belkot kilkuzdaniowy o systemie informatycznym jako narzedziu li tylko,zapisach ustawy i poinformowaniu obywateli o tym wszystkim - to juz poezja abstrakcyjnosci i trzeciorzednych tropow potencjalnej dyskusji. I coz z tego,ze obywatele WIEDZA ? Czy to oznacza,ze to APROBUJA ? Czy oznacza to,ze ich wiedza oznacza gleboka madrosc w tym temacie ? Bo podala to Gazeta Wyborcza ? Maja w zwiazku z tym IQ zwiekszone do granic niemoznosci ? Pogratulowac optymizmu

Ale jak pisalem,to drugorzedne kwestie.
Ja tak naprawde dalej nie wiem,z czym chcesz polemizowac - cpc zaakcentowal swoj madry sprzeciw dla wszechobecnosci panstwa w zwyklym zyciu obywateli,wszechobecnosci,ktora - o zgrozo ! - chcialby de iure i de facto legitymizowac liberalny -

- rzad Jasnie Oswieconego Tuska. Jesli jednak tak bardzo zachwyca Cie poprzednia ustawa (jej zapisy),GIIF oraz pomysl na zwalczanie terroryzmu czy pranie brudnych pieniedzy - podziel sie z nami,maluczkimi, wiedza (moze byc z Wyborczej) i podaj uwiarygodnione dane,ILU TERRORYSTOW BADZ ILE GRUP TERRORYSTYCZNYCH udalo sie dzieki
inicjowaniu i podejmowaniu innych działań obejmujących przeciwdziałanie wykorzystywaniu polskiego systemu finansowego do legalizacji dochodów pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł, w tym szkoleniu pracowników instytucji obowiązanych w zakresie zadań nałożonych na te instytucje, oraz współpracy z zagranicznymi instytucjami zajmującymi się zapobieganiem wprowadzaniu do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł lub przeciwdziałaniem finansowaniu terroryzmu - ilu tych szkodnikow udalo sie zlapac ?
Wdzieczny bede...
Pozdrawiam