Wyświetl pojedynczy post
karmel1906
Senior Member

Od: 10.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.08.2008, 19:16
tommiyacht napisał(a):Wyświetl post
mam prosbe, czy ktos moglby, najlepiej z wlasnego doswiadczenia, od A do Z napisac procedury sprowadzenia auta z Niemiec ? czyli zalatwianie wszystkich papierów, co potrzebne, ile co kosztuje, na przykladzie Krakowa czyli z miejscami gdzie sie udac jezyk łopatologiczny chetnie widziany
napisze ci z mojego przykladu, co prawda bylo to prawie 3 latka temu i pare rzeczy sie zmienilo.
pierwsze co jak sprowadzisz to musisz przetlumaczyc dokumenty, nastepnie jedziesz z autem na rozszerzony przeglad, ta przyjemnosc kosztowala 150pln. jezeli sprowadzales auto na kolach to ubezpieczenie masz aktualne na taki okres na jaki wykupiles tablice (2 tyg, 1m-c), nie wiem jak wyglada sprawa jesli samochod jechal na lawecie. nastepnie urzad celny, mnie jeszcze obowiazywalo obliczanie akcyzy, zaraz po 2-ej stronie UC masz biura, ktore ci oblicza i przygotuja wszystko do w/w urzedu, (100pln) pozniej wracasz do UC skladasz papiery,placisz, decyzja powinna byc w ciagu ok 2, 3 dni, max do tygodnia.
Nastepnie urzad komunikacji, idziedz z decyzja z UC, tlumaczeniami i tam rejestruja ci auto, ale nie tak od razu, czeka cie jeszcze epizod ze skarbówką (podatek od wzbogacenia)i ubezieczycielem (koszt OC). W wydziale komunikacji koszta standardowe 500 recykling(w moim wypadku karta pojazdu, ale podobno juz jej nie ma), stemple, tablice, znaczki.
jak to wszystko zaliczysz to wreszcie sie mozesz rozkoszowac posiadaniem auta. Wlasnego.
pozdrawiam.

Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż ciężko czasami ich wyprzedzić ....
Odpowiedz cytując