|
Banita
|

24.08.2008, 13:49
|
Cytat:
Takiego piłkarza jeszcze w Polsce nie było
Sarajewska gazeta San wybrała go najlepszym piłkarzem rundy jesiennej bośniackiej ekstraklasy w 2007 roku. Nie wybrał go nim przypadkowy dziennikarz, tylko szesnastu trenerów ligowych, którzy wzięli udział w plebiscycie. Arsenal oferował za niego cztery miliony euro, ale on nie chciał siedzieć na ławce, ani grać w rezerwach.
Dlatego też Semir Sztilić, Muzułmanin z Sarajewa, trafił do Lecha Poznań, klubu w którym widzi dla siebie odskocznię do dalszej kariery i idealne miejsce na promocję. Nie zmienił nawet barw klubowych - kolory Żeljezniczara Sarajewo to również niebieski i biały. A co więcej - Żeljezniczar to w miejscowym języku... kolejarz. Sztilić trafił więc z Kolejorza do Kolejorza i jest odkryciem początku sezonu w Polsce.
Sztilić gra w Lechu wręcz doskonale. Strzelił bramkę Jagiellonii Białystok z rzutu karnego, był jednym z bohaterów wygranego sensacyjnie aż 6:0 meczu Pucharu UEFA z Grashoppers Zurych. Znakomicie spisał się też w meczu reprezentacji młodzieżowej Bośni i Hercegowiny przeciwko Chorwacji, po którym nowy trener bośniackiej kadry, słynny Chorwat Miroslav "Ćiro" Blażević zapowiedział, że powoła go do pierwszej reprezentacji.
Sztilić jest zresztą bardzo zadowolony z gry w Lechu. Bośniackiej prasie mówi: "Jestem bardzo usatysfakcjonowany warunkami finansowymi. W zasadzie obecnie mógłbym podpisać kontrakt dożywotni z Lechem. Nie chcę mówić o konkretnych kwotach, ale zarabiam jak piłkarz dobrego klubu Bundesligi".
"Z prezesem rozmawiałem na temat numeru na koszulce. Pytał jaki chcę, a ja odpowiedziałem, że w Żeljezniczarze z dziesiątką strzeliłem w sezonie 10 goli. Zaproponował mi numer 33" - śmieje się Semir. "Skończyło się na czternastce" - dodaje.
Wiadomo natomiast, że zagraniczny piłkarz tej klasy i w takim wieku jeszcze w Polsce nie występował. Lech zrobił złoty interes i prawdopodobnie w przyszłości odsprzeda Sztilicia za wielkie pieniądze do możnych europejskiej piłki.
|
http://ekstraklasa.wp.pl/wid,1028738...l?ticaid=167be
|
|