Wyświetl pojedynczy post
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.08.2008, 07:28
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Stadion - w przypadku Wisły - może być inwestycją w obcym środku trwałym, choć akurat w tym przypadku większość wydatków nie stanowi odpisów amortyzacyjnych a jednorazowe koszty.

Amortyzacja nie ma jednak nic wspólnego z kontraktami zawodników
Po prostu klub ma jakiś majątek tzw. trwały (lokale, samochody, urządzenia) i je amortyzuje, co oczywiście oznacza że te kwoty są wydatkami/kosztami/ danego roku tylko księgowo, bo de facto zostały już poniesione wcześniej, chyba że ten majątek jest leasingowany.
A kwoty odstępnego np. 400 tys EUR za Baretto to amortyzujesz czy odrazu wrzucasz w koszty? Moim zdaniem amortyzujesz. Ja pisałem tylko o kwocie odstępnego a nie o wynagrodzeniu dla piłkarza. Wg mnie kwota odstępnego jest amortyzowana przez długość trwania kontraktu a nie odrazu jednorazowo wrzucana w koszty
Odstępne za piłkarza jak np. licencje.

Ale znawcą w tym zakresie nie jestem
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 21.08.2008 o godz. 07:31.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując