Wyświetl pojedynczy post
emsi
Senior Member

Od: 05.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.08.2008, 15:28
marcinarsenal napisał(a):Wyświetl post
1. To nie ja zjechałem na temat amerykańskiego rapu. Ja pisałem o polskich wykonawcach!
2. Masz racje, nie znam się na tym, nie obchodzi mnie amerykański rap, ale hasło, że jest on przesiąknięty komercją nie jest żadnym sloganem. Człowieku obudź się, tak jest, nawet taki laik jak ja to wie.
3. Nie chciałem nikogo zdyskredytować, jeżeli tak to odebrałeś nie moja wina.

woja wina bo napisałeś w takim sensie, że zdyskredytowałeś, następnym razem lepiej należy zważać na słowa bo znowu Twoje obróciło sie przeciw Tobie, gdzie w punkcie jeden piszesz tak, a w drugim sam sobie zaprzeczasz (Od razu odpowiadam Rap to nie 50 Centy i reszta komercyjnych tworów, ale trzeba mieć chęci posłuchać coś więcej niż grają stacje radiowe a potem po raz kolejny wyskakiwać z wyświechtanymi sądami)

Teraz ty się nie wykazałeś, bo w Polsce również jest wiele podrodzajów gatunkowych. Rap religijny - Grammatik - Rozmowa, Rap ekologiczny/szacunek do ludzi - Grammatik - Śmieci, Rap polityczny - oczywiście Grupa Operacyjna (moje zdanie o nich przemilcze), Rap melodyjny i śpiewany - wspomniany Liber, Mezo, również Asceta, Rap ciężki - Pih.
Cudze chwalicie swego nie znacie. Zainteresuj się polską sceną pogadamy.
Znowu trafiłeś jak kulą w płot, bo ja ci piszę o całych nurtach, a ty mi o pojedynczych utworach, znajdź mi całe grupy Rapowe zajmujące się tylko takimi rzeczami wtedy pogadamy, bo jeden kawałek nurtu nie robi.

A co do wiedzy o Polskim Hip Hopie to sie nie martw, bo pewnie mógłbyś się jeszcze zdziwić, bo w odróżnieniu od Ciebie nie dzielę go na Polski, czy Zagraniczny tylko na dobrą muzyką i złą bo tak powinno się szeregować muzykę i ją wartościować, a nie krajem jej powstawania.

Tak tak, rownież uważałem na lekcjach muzyki i doskonale wiem co to hip-hop a co to rap. Hip hopolo to: wszystko co jest lekkie i przyjemne w odbiorze, dla innych to wszystko to, gdzie mamy do czynienia ze śpiewanym refrenem. Definicji nie ma to coś jak mainstream, więc nie ucz mnie pojęć. Najprostszy przykład: http://pl.youtube.com/watch?v=sOGh7kTDU2o
Najwyraźniej jednak trzeba Cię było uczyć pojęć, bo Twoja doskonała wiedza jakoś nie przekuwa sie na merytoryczne posty, a jedynie na uogólnianiu gatunku więc jak najbardziej luki w wykształceniu muzycznym musiałem załatać

Nie chodziło o łańcuchy, ale o hajs. Porównaj Gurala z Jay-Z czy 50centem. Chodzi o korzyść z grania oraz jak to przekłada się na treśąć utworów, bo takie jest założenie rapu. Śpiewać o problemach, życiu codziennym. Problemy Gurala, a 50centa chyba trochę się różnią...
Ale co Ty porównujesz 50 Centa do Gurala. Inny kraj inna sprzedaż płyt inne zarobki to chyba jasne. Patrz na skalę, to znaczy w takiej Polsce Gural, Tede, czy kilku innych uchodzą za bogatych raperów i mają te same prostackie zajawki, tyle, że ze względu ma mniejszy kraj, mniejszy rynek muzyczny są mniejsze zarobki i również stać ich na mniej, jeśliby mieli tyle samo pieniędzy byliby tacy sami, bo mentalność pokazują, że mają identyczną tylko an wiele rzeczy ich po prostu nie stać jak kolegów zza oceanu. A założenia Rapu już ci pisałem nie ma takich każdy ma inne i inaczej je odczuwa dlatego są w nim nurty i jest miejsce tak na Bragge jak i na Gangsta rap czy ten z przesłaniem, pisałem Ci o tym ale dalej tego nie zrozumiałeś, albo nie chciało Ci się czytać.

To zrozum, że obok tanich odgrzewanych beatów, nawet najsłabsi jak Mezo potrafią stworzyć hit. Ja nie porównuję Grammatika, czy Eldo z Liberem i Ascetem, bo to nie ma sensu. Gramm rządzi na polskiej scenie i jest poważany. Ale powiedziałem, że słucham jednego i drugiego, bo nawet najgorszy raper może stworzyć hit, który się spodoba. Slucham tego co lubię, a że niektóre kawałki Libera mi się podocają to słucham go obok Eldo. proste
Ale co jest obecnie hitem w Polsce, to co ma chwytliwą melodie i trafiają w niskie gusta, jakieś jak anioła głos, Brałcie w ałcie czy Niech mówią, że to nie jest miłość, oczywiście że tego typu hit może zrobić czasem przy odrobinie szczęścia każdy wykonawca tylko za kilka lat czas to wszystko zweryfikuje i okaże się, że w pamięci zostaną tylko te klasyczne rzeczy, które przecierały szlaki, były nowatorskie i miały coś w sobie poza chwytliwą melodyjką, którą potem można sprzedać jak polifonię

PS: I na koniec sens całości tego co napisałeś słuchaj tego co lubisz i nikt Ci nie broni, bo ja tez czasem lubię się odmóżdżyć na imprezie i pobawić się przy znanych hitach, tylko problem jest wtedy gdy te rzeczy myli się z wartościowymi i to jest kwintesencja tego tematu, dlatego razi ludzi mieszanie i wypisywanie w jednym szeregu Grammatika i Ascetoholixów.

Coach napisał(a):Wyświetl post
Psycho Rap grał Kaliber i 3xKlan, nagrali razem nawet kawałek Psychodela Jakie albumy ? Księga Tajemnicza. Prolog , (W 63 minuty dookoła świata i 3:44 ciężko nazwać psychorapem) (to Kaliber) i Dom pełen drzwi (3xklan) Co to jest Psychorap ? Wg mnie najlepiej oddaje to cytat z "Psychodeli" : "Psychodelik, psychodeliczny styl
On zaczyna być mną ja zaczynam być nim" Wiec to już chyba mówi wszystko . Ta muzyka działa na psychikę , wbija się w łeb i "nie możesz przestać o tym myśleć" - ja tak mam , szczególnie po słuchaniu "plus i minus" Nie wiem skąd się wziął ten gatunek rapu , ale mi się podoba Aha i jeszcze mozna dodac ze Kaliber na początku grał Gangsta Rap
W sumie Marcin dobrze mówi Są artyści -chociaż słabi- potrafiący zrobićjeden hit . To tak jak z GKS Bełchatów Jednosezonowy zryw i wracają na swoje miejsce w szeregu
A jako ciekawostkę napiszę Ci, że inspiracja dla polskiego Psycho Rapu było pośrednio wczesne albumy chłopaków z Wu-Tang Clan (szczególnie Enter The Wu-Tang 36 Chambers) a bezpośrednią pierwszy album Gravediggaz - Niggamortis (istnieje też pod tytułem 6 Feet Under bodajże) polecam jesli nie znasz zaznajomienie się bo jak lubisz takie klimaty będziesz zachwycony jak i drugim albumem Grabaży - The Pick The Sickle And The Showel. A z Polskich albumów Psycho Rapu można uznac jeszcze dwie składanki Rahima (Jako Straho).

Pozdrawiam

Edit:

A to w takim razie zwracam honor Wiertar i pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez emsi : 20.08.2008 o godz. 15:46.
--Dezaktywacja-- Borys trzymaj się!
Odpowiedz cytując