Wyświetl pojedynczy post
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2008, 12:18
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Błyszczysz

Błędne założenie .

Kilka kolejnych błędnych założeń .
Po pierwsze negowanie sensu subsydiów
Wszelkie doplaty sa debilne, co zostalo udowodnione naukowo i empirycznie i zadne gadanie tego nie zmieni, to kolejny socjalistyczny pomysl, ktory koniec koncow sie nie sprawdza.

Chetnie podyskutuje na ten konkretny temat.

Cytat:
Po drugie przypisywanie tego typu praktyk wyłącznie Unii bądź wyłącznie socjaldemokratycznym rządom jest brakiem wiedzy . Chyba , że subsydia dla rolnictwa w USA też wprowadzają i utrzymują socjaldemokratyczni politycy europejscy .
no masz racje, jakby doplaty wprowadzil PIS to bylby to dowod na to, ze nietylko socjaldemokraci maja takie pomysly, a nawet prawica, tylko, ze PIS to partia prawicowa tylko z nazwy, podobnie jak PO, no bo z gospodarczego puntu widzenia to czym one sie roznia od SLD Pewnie jakis "prawicowy" polityk na zachodzie rowniez przylozyl reke do pomyslu doplat, ale przynajmniej na tym forum nazywajmy rzeczy po imieniu

Cytat:
Po trzecie pisanie o braku konkurencyjności firm w europie jest śmiesznością nad śmiesznościami , szczególnie przypisywanie(czysto teoretycznie) tego problemu działaniom unijnym .
Kazda interwencja rzadowa(czy tez ogolnie wladzy) pogarsza konkurencyjnosc na wolnym rynku.
Firmy konkuruja ze soba, poniewaz to jedyna droga aby wykazac jakis zysk. Inaczej mowiac konkurencja staje sie na wolnym rynku jedyna metoda zarabiania pieniedzy.
Gdy pojawiaja sie doplaty to firmy nie konkuruja ze soba, tym samym nie wytwarzaja coraz lepszych produktow, tylko walcza o doplaty(no w sumie jest to jakas konkurencja). Jesli walka o doplaty jest bardziej oplacalna tzn przynosi kase i jest ogolnie prostsza to jest wlasnie wybierana jako metoda zarabiania pieniedzy. Firmy staja sie mniej konkurencyjne na przyklad od firm z obszarow, gdzie doplat nie ma.

W UE konkurencja oczywiscie istnieje, nikt tego nie neguje, ale firmy europejskie dzialaja w srodowisku, ktore nie stwarza dobrych warunkow do robienia biznesu na skale swiatowa, glownie przez wysokie podatki, norm unijne(za ktore placa glownie firmy) i wlasnie czesto polityke doplat, ktore sa demoralizujace(dostaje sie cos za darmo).

I taki przyklad na koniec: mamy Mareq firme, ja swoja, Ty swoja, dzisiaj sa to firmy, ktore ze soba konkuruja, jednak zadna nie wychodzi na prowadzenie, mamy jakis tam rynek mniej wiecej podzielony na pol. Piszemy wniosek o doplaty, ja je dostaje i inwestuje w firme(np jakis proces produkcji) Ty nie ma tyle szczescia. Co sie dzieje w kilka miesiecy Mareq zamykasz swoja firme bo nie ma ona startu do mojej - mam na przyklad 20% tansze produkty, uslugi.

Dalej uwazasz, ze doplaty nie maja wplywu na konkurencyjnosc