"Siatkarska sekcja Wisły Kraków stanęła w podobnej sytuacji jak dwie dekady temu. Znów nie ma pieniędzy, a w roli ratownika występuje trener Lesław Kędryna. Drużyna, która przez dwa kolejne sezony bez sukcesu walczyła o awans do Ligi Siatkówki Kobiet, rozsypała się całkowicie.
- Będziemy prowadzić inną politykę. Mamy wychowywać zawodniczki, a nie walczyć z wiatrakami. Sekcja nie utrzymywała się sama, więc decyzja o zmianie celów była naturalna - tłumaczył "Gazecie" Szymon Łątka, kierownik sekcji.
Ubytki kadrowe zwalają z nóg. Liderka i największa gwiazda zespołu Magdalena Śliwa podpisała kontrakt z MKS-em Dąbrowa Górnicza. Skończyło się wypożyczenie Katarzyny Mróz, która wróciła do Centrostalu Bydgoszcz. Kraków opuściły też: Karolina Kosek, Monika Targosz, Magdalena Bydołek, Agnieszka Seta i Małgorzata Sikora.
- Z pierwszej szóstki została mi właściwie Paulina Opalińska. Mam do dyspozycji juniorki, z którymi walczyłem w II lidze - tłumaczy Lesław Kędryna, nowy trener. - Przyjąłem tę pracę głównie dlatego, że nie chciałem, by jakiś szkoleniowiec dla wyników popsuł pracę z młodzieżą.
Kędryna w zespole nie ma gwiazd, więc zamierza stawiać na kolektyw. Kandydatką do miana odkrycia sezonu jest Izabela Śliwa, córka dwukrotnej mistrzyni Europy Magdaleny. - Mama zwolniła miejsce? Można tak powiedzieć - śmieje się libero, która najprawdopodobniej dołączy do drużyny dopiero po mistrzostwach Europy juniorek.
Główny cel siatkarskiej Wisły to utrzymanie się w I lidze. - Nie chcę wyników kosztem ubytków kadrowych z powodu kontuzji czy przemęczenia - wyjaśnia Kędryna, który z Wisłą związany jest od ćwierć wieku. - 20 lat temu, jak Magda Śliwa miała tyle lat co Iza, też graliśmy składem juniorek. Na początku nie brakowało porażek, a potem udało się sięgnąć po brązowy medal mistrzostw Polski.
Tymczasem młodsza z rodu Śliw nie dopatruje się analogii. - Może to jest jakaś symbolika, ale większe znaczenie ma raczej dla mamy - uważa Iza. - Skład i wyniki wyjdą w praniu. Nasz cel na przyszły sezon to zbieranie doświadczenia.
Pierwsza okazja nadarzy się 9 i 10 września, bo wówczas po dwuletniej przerwie na obiektach krakowskiego klubu odbędzie się Turniej o Srebrną Siatkę Wisły. Impreza zapowiada się bardzo ciekawie, bo poza gospodyniami wystąpią też faworytki I ligi Budowlani Łódź oraz drużyny z LSK: Farmitul Piła, MMKS Dąbrowa Górnicza i Stal Mielec. Być może przyjedzie też reprezentacja Izraela. Sprawę pilotuje Andrzej Niemczyk, były selekcjoner reprezentacji."
http://www.siatka.org/?kibic.aktualn...szystkie.28424
zapowiada się ciekawy turniej, szkoda tylko,że w środku tygodnia