Cytat:
|
Niech organy RFN zrobią coś z tym po swojej stronie...
|
Konkretnie z czym mają coś zrobić ? Z tym , że ludzie pozwy do trybunału wnoszą ?
Cytat:
|
Czy wariaci i krzykacze mogą wynajmować najlepsze kancelarie adwokackie? Mogą. Więc dlaczego ich bagatelizujesz?
|
Bo nawet najlepsze kancelarie adwokacie nie naciągną prawa do granic absurdu . Te pozwy są martwe . Może przed sądami w USA im się uda coś osiągnąć
Cytat:
|
Swoją drogą, Sarkozy występujący w imieniu UE chyba nieco zbyt wcześnie ogłosił swój sukces, a konkretnie mówiąc, całkowicie się zbłaźnił - choć w zasadzie to po prostu ruskie zrobili go w balona. Gdyby osiągnął sukces, nie była by potrzebna wycieczka Condie.
|
A Condie była w Moskwie ?
Póki co rozgrywka toczy się między Rosją a UE .
Moskwa rozmawia na tematy związane z Gruzją z UE a nie z USA , więc ani błazna ani balona w Sarkozym nie dostrzegam . Sarkozy wczoraj przypomniał a zarazem upomniał Rosję , że jeżeli nie dotrzyma obietnic , to zostanie zwołana Rada Europejska . Póki co dochodzą sprzeczne informacje z Gruzji na temat wycofania wojsk .
Cytat:
1) chyba nie sądzisz, że Niemcy oficjalnie oświadczą, że chodzi im o ziemie zachodnie, no chyba aż tak bezczelni nie są , niemieckie tzn obywateli niemieckich zainteresowanych odzyskaniem ziem - to chyba oczywiste
|
Ilu tych obywateli ? Bo piszesz obywateli niemieckich przez co można zrozumieć jako ogół . Zaręczam Ci , że w Polsce znajdę sporo ,,obywateli" wciąż wyznających hasło ,,jedna bomba atomowa i wrócimy znów do Lwowa" . Jednak nie oskarżam ani ogółu społeczeństwa ani elit rządzących o jakieś rewizjonistyczne myślenie w kwestiach przynależności terytorialnej pewnych ziem .
Biorąc pod uwagę jaki mamy obecnie stan faktyczny . Czyli coraz większa emigracja Polaków do wyludnionych wschodnich Niemiec w poszukiwaniu tanich mieszkań , to raczej bałbym się na miejscu Niemców o te właśnie skutki , które opisujesz na końcu posta
Sporo ostatnio ciekawych wypowiedzi w Europie padło na temat konfliktu w Gruzji . Ciekawych bo idących bardziej bliżej niż dalej tej drogi którą powinna (przynajmniej według mnie) obrać polityka UE w stosunku do Rosji .
Jak już wcześniej wspomniałem Sarkozy straszył Rada Europejską
,,
"Wycofanie musi nastąpić bez opóźnienia.
Według mnie ten punkt (porozumienia rozejmowego z Gruzją)
nie podlega negocjacjom" - napisał Sarkozy.
Wycofanie "musi objąć
wszystkie rosyjskie siły, które wkroczyły do Gruzji 7 sierpnia. Jeśli ten punkt porozumienia o zawieszeniu broni nie zostanie szybko i w pełni wdrożony, zwołam nadzwyczajne posiedzenie Rady Europejskiej, żeby zdecydować o dalszych konsekwencjach" - czytamy w artykule francuskiego prezydenta."
Następnie dwie bardzo ciekawe według mnie wypowiedzi , czyli ta Merkel z Tbilisi o perspektywie Gruzji w NATO i ostatnia wypowiedź Poetteringa
,,odpowiedzią na konflikt w Gruzji powinno być zaostrzenie polityki wobec Rosji."
"Gruzini popełnili oczywiście ogromny błąd, ale błąd Rosjan jest o wiele poważniejszy, ponieważ zaatakowali niepodległy kraj"
Te wypowiedź potwierdzają odpowiedni kurs CDU w stosunku do Rosji . Gdyb w wyborach udalo się bardziej osłabić SPD , wyszło by to ze sporą korzyścią dla wszystkich .
Kolejną ciekawą sprawą są działania wyraźnie wystraszonego Łukaszenki , który wczoraj zwolnił (czy pośrednio czy bezpośrednio tego nie wiadomo) Kazulina z odbywania kary pozbawienia wolność . Widać , że Łukaszenka będzie starał się nawiązać jakieś bardziej pozytywne kontakty z UE
Martwi mnie natomiast kolejna chęć wykazania swojej indywidualności i niezależność przez Vaclava Klausa . Pogrywa sobie w dziwne gierki .
Cytat:
|
tylko bagatelizowaniem czegoś, co mąci piekny obraz integracji (a wiec oddania sie pod jurysdykcje europejskich trybunalow).
|
Europejska Konwencja Praw Człowieka na straży której stoi ETCP bynajmniej nie jest dla mnie czymś co mąci piękny obraz integracji

.
Cytat:
|
w koncu dla Michnika to byl kiedys idol.
|
Kiedy ?
I co o tym świadczy ?