Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.08.2008, 17:28
Cytat:
Niech organy RFN zrobią coś z tym po swojej stronie...
Konkretnie z czym mają coś zrobić ? Z tym , że ludzie pozwy do trybunału wnoszą ?

Cytat:
Czy wariaci i krzykacze mogą wynajmować najlepsze kancelarie adwokackie? Mogą. Więc dlaczego ich bagatelizujesz?
Bo nawet najlepsze kancelarie adwokacie nie naciągną prawa do granic absurdu . Te pozwy są martwe . Może przed sądami w USA im się uda coś osiągnąć

Cytat:
Swoją drogą, Sarkozy występujący w imieniu UE chyba nieco zbyt wcześnie ogłosił swój sukces, a konkretnie mówiąc, całkowicie się zbłaźnił - choć w zasadzie to po prostu ruskie zrobili go w balona. Gdyby osiągnął sukces, nie była by potrzebna wycieczka Condie.
A Condie była w Moskwie ?
Póki co rozgrywka toczy się między Rosją a UE .
Moskwa rozmawia na tematy związane z Gruzją z UE a nie z USA , więc ani błazna ani balona w Sarkozym nie dostrzegam . Sarkozy wczoraj przypomniał a zarazem upomniał Rosję , że jeżeli nie dotrzyma obietnic , to zostanie zwołana Rada Europejska . Póki co dochodzą sprzeczne informacje z Gruzji na temat wycofania wojsk .

Cytat:
1) chyba nie sądzisz, że Niemcy oficjalnie oświadczą, że chodzi im o ziemie zachodnie, no chyba aż tak bezczelni nie są , niemieckie tzn obywateli niemieckich zainteresowanych odzyskaniem ziem - to chyba oczywiste
Ilu tych obywateli ? Bo piszesz obywateli niemieckich przez co można zrozumieć jako ogół . Zaręczam Ci , że w Polsce znajdę sporo ,,obywateli" wciąż wyznających hasło ,,jedna bomba atomowa i wrócimy znów do Lwowa" . Jednak nie oskarżam ani ogółu społeczeństwa ani elit rządzących o jakieś rewizjonistyczne myślenie w kwestiach przynależności terytorialnej pewnych ziem .

Cytat:
Teraz dajmy to, że jednak pozwy zaczną być rozpatrywane, a nie odrzucane "z góry", wcześniej czy później jednak jacyś Niemcy zawitają na "swoją" ziemie, zaczną normalnie żyć itd... co oczywiście złe nie będzie no bo dlaczego W nowych warunkach nowego europejskiego państwa takie praktyki nie będą specjalnie dziwne. Co nastąpi dalej Niemcy zechcą płacić na przykład podatki jednak do Berlina, no jeśli by to nastąpiło to pociągnie to za sobą dalsze konsekwencje --> na przykład pojawieniem się niemieckiej policji na terenach zachodniej Polski. Właściwie wszystko do tej pory jest okay, no prawie okay Ale dajmy na to, w 2025 roku UE się rozpada Co wtedy
Biorąc pod uwagę jaki mamy obecnie stan faktyczny . Czyli coraz większa emigracja Polaków do wyludnionych wschodnich Niemiec w poszukiwaniu tanich mieszkań , to raczej bałbym się na miejscu Niemców o te właśnie skutki , które opisujesz na końcu posta

Sporo ostatnio ciekawych wypowiedzi w Europie padło na temat konfliktu w Gruzji . Ciekawych bo idących bardziej bliżej niż dalej tej drogi którą powinna (przynajmniej według mnie) obrać polityka UE w stosunku do Rosji .

Jak już wcześniej wspomniałem Sarkozy straszył Rada Europejską

,,
"Wycofanie musi nastąpić bez opóźnienia. Według mnie ten punkt (porozumienia rozejmowego z Gruzją) nie podlega negocjacjom" - napisał Sarkozy.
Wycofanie "musi objąć wszystkie rosyjskie siły, które wkroczyły do Gruzji 7 sierpnia. Jeśli ten punkt porozumienia o zawieszeniu broni nie zostanie szybko i w pełni wdrożony, zwołam nadzwyczajne posiedzenie Rady Europejskiej, żeby zdecydować o dalszych konsekwencjach" - czytamy w artykule francuskiego prezydenta."

Następnie dwie bardzo ciekawe według mnie wypowiedzi , czyli ta Merkel z Tbilisi o perspektywie Gruzji w NATO i ostatnia wypowiedź Poetteringa

,,odpowiedzią na konflikt w Gruzji powinno być zaostrzenie polityki wobec Rosji."
"Gruzini popełnili oczywiście ogromny błąd, ale błąd Rosjan jest o wiele poważniejszy, ponieważ zaatakowali niepodległy kraj"

Te wypowiedź potwierdzają odpowiedni kurs CDU w stosunku do Rosji . Gdyb w wyborach udalo się bardziej osłabić SPD , wyszło by to ze sporą korzyścią dla wszystkich .

Kolejną ciekawą sprawą są działania wyraźnie wystraszonego Łukaszenki , który wczoraj zwolnił (czy pośrednio czy bezpośrednio tego nie wiadomo) Kazulina z odbywania kary pozbawienia wolność . Widać , że Łukaszenka będzie starał się nawiązać jakieś bardziej pozytywne kontakty z UE

Martwi mnie natomiast kolejna chęć wykazania swojej indywidualności i niezależność przez Vaclava Klausa . Pogrywa sobie w dziwne gierki .

Cytat:
tylko bagatelizowaniem czegoś, co mąci piekny obraz integracji (a wiec oddania sie pod jurysdykcje europejskich trybunalow).
Europejska Konwencja Praw Człowieka na straży której stoi ETCP bynajmniej nie jest dla mnie czymś co mąci piękny obraz integracji .

Cytat:
w koncu dla Michnika to byl kiedys idol.
Kiedy ?
I co o tym świadczy ?
Ostatnio edytowane przez Mareq : 18.08.2008 o godz. 17:48.