Wyświetl pojedynczy post
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.08.2008, 20:19
Coolpick napisał(a):Wyświetl post
Wit.Ek, pozwole sobie w jednej rzeczy sie z Toba nie zgodzic ;] wcale nie jest tak tragicznie, jesli chodzi o druzyny na miejscach 21-23. Niby od ostatniego rozpisania nasz dystans do nich sie nieznacznie zwiekszyl, ale patrzac pod katem calego sezonu, to my zdobylismy na razie wiecej punktow niz Izrael, Serbia i Szwecja, takze patrzac na caly ten sezon nasz dystans sie zmniejszyl.
No i zainspirowałeś mnie...
Gdy jak dotąd dokonywałem jakichś ocen odnosiłem je do rankingu sprzed jakiejśtam rundy co powodowało, że analiza zmiany nie uwzględniała jakiegoś dłuższego czasu. Inna sprawa to to, że jak na razie minął... dokładnie miesiąc dnia poprzedzającego zmianę spowodowaną pierwszym meczem w pucharach tj od 14 lipca do dnia kiedy po raz ostatni zdarzył się mecz pucharowy skutkujący zmianą w rankingu krajowym czyli 14 sierpnia.

Deklaruje więc, że mniej więcej w połowie każdego miesiąca będę robił podobne do poniższego porównanie ukazujące zmianę od dnia robienia analizy do dnia rozpoczęcia rozgrywek czyli 14 lipca.

Tak czy siak. Poniżej znajduje się zestawienie, które w kolumnach B i C ukazuje dystans jaki nas dzielił od odpowiedniego miejsca w dniach 14 lipca i 14 sierpnia. Na zielono zaznaczyłem te wartości, które w skali miesiąca się poprawiły. (czyli zmniejszyły w stosunku do miejsc powyżej i zwiększyły w stosunku do miejsc poniżej). Na czerwono zaznaczyłem te wartości, które w ciągu miesiąca się pogorszyły.
No i fakt do miejsc 21-23 się zbliżyliśmy. Niestety do miejsc nam bliższych, które powinniśmy najpierw przejść się oddaliliśmy. W stosunku do miejsc poniżej faktycznie się oddaliliśmy.

Niestety to co napisałem powyżej blednie gdy oprócz prostego zaszufladkowania na zasadzie oddaliliśmy – przybliżyliśmy dodamy wielkości mówiące jak bardzo…
A jak mało zmieniliśmy naszą sytuacje pokazuje poniższe zestawienie.
Kolumna „F” ukazuje jak zmieniła się liczba punktów która nas dzieli od jakiegoś miejsca. Kolumna „G” to liczba miesięcy rozgrywek (rozgrywek a nie roku – nie w każdym miesiącu toczą się rozgrywki) które musiałyby minąć by przy takim tempie niwelowania dystansu Polska dogoniła to miejsce. Dla miejsc 27 i 29 pozostawiłem wolne POle ponieważ tam była lub jest Polska i miałem wątpliwości jak to interpretować.
Tak czy siak…

By bardziej uzmysłowić jak niewiele się zmieniło:
zmianę o wartości mniejszej niż 0,33 , która powstaje w rundzie wstępnej po jednym zwycięstwie kraju który ma 3 drużyny zaznaczyłem na żółto.
zmianę o wartości większej niż 0,33 dla Polski korzystną zaznaczyłem na zielono.
zmianę o wartości większej niż 0,33 dla Polski niekorzystną zaznaczyłem na czerwono.

No i nagle okazuje się, że z 29 miejswca na 27 awansowaliśmy bo zniwelowalismy bardzo niewielką różnice jaka nas dzieliła od tego miejsca wynosząca zaledwie 0,082 punkty to wartośc wynosząca połowe remisu w rundzie wstępnej....
Jak Coolpick zauważył zmniejszyliśmy dystans do miejsc 21-23. jesli jednak podzielimy dystans jaki nas obecnie dzieli od danego miejsca (kolumna C w pierwszym zestawieniu) przez zmiane, która się dokonała w ciągu miesiąca to nagle się okazuje, że aby dogonić w tym tempie miejsce 22 lub 23 musielibyśmy czekać 51 lub 52 miesiące czyli ponad 4 lata nie wliczając miesięcy kiedy rozgrywki pucharowe się nie odbywają... Teoretycznie w stosunku do miejsca 21 potrzebujemy tylko he he 16 miesięcy ale to raczej kwestia braku wyniku Izraela, któy późno zaczął rozgrywki aniżeli naszej siły.
Co zaś się tyczy miejsc nam bliższych czyli 24-26 to:
Po pierwsze wszyscy nam uciekają.
Po drugie tempo w jakim 26 miejsce nam ucieka jest 5 razy szybsze niż tempo w jakim my się oddalamy od 32 miejsca (25 miejsce się oddaliło o 5/6 punkta a my się oddaliliśmy od 32 miejsca o 1/6 punkta)
Po trzecie o miejscu 25 nie będe wspominał...
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 17.08.2008 o godz. 20:27.