Wit.Ek. napisał(a):
Boje się, że o 25 miejscu o którym pisałem przed rozpoczęciem rozgrywek będzie trudno. Drużyny z Cypru grają koncertowo. Na 11 meczów 8 wygrały dwa zremisowały i tylko jeden przegrały. Dla porównania polskie drużyny rozegrały 9 meczów 5 wygrały 1 zremisowały i 3 przegrały. Cypr zdobył 3,000 pkt do rankingu krajowego a Polska 1,833 pkt. Drużyny z Cypru mogły zdobyć 11 punktów zdobyły 9. Polska mogła zdobyć 9 zdobyła 5,5. Cypr ma skuteczność w zdobywaniu punktów 82%, Polska 61%.
Już teraz zgodnie z powyższym zestawieniem drużyny z Polski musiałyby zdobyć o 6 pkt więcej niż drużyny z Cypru. Ktoś powie, że to 3 wygrane w grupie. Warto jednak zauważyć, że za awans do LM Anarthosis dostanie 3 pkt więc aby zdobyć o 6 pkt więcej niż drużyny cypryjskie to polskie muszą zdobyć o 9 pkt więcej…
Czy jesteśmy w stanie Chorwacje prześcignąć? Przy szczęśliwym losowaniu tak. Szczęśliwym czyli takim, że Dynamo Zagrzeb dostaje bęcki już w I r PUEFA a polskie drużyny awansują do rozgrywek grupowych. Pod takim warunkiem awansujemy na 26 miejsce kosztem Chorwacji.
Jest jeszcze Słowacja. Nie rozpisywałem się nad nią ponieważ uznałem, że może najpierw się zbliżmy chociaż do 26 miejsca by rozstrząsać 24. Po dzisiejszym dniu zacząłem się zastanawiać czy jest sens w ogóle opisywać Izrael, Szwecje i Serbię skoro różnica wynosi ponad 4 punkty...
Wraz ze zmianą systemu rozgrywek 21 przestnie być miejscem od którego kraj może mieć 4 a nie 3 druzyny. Więc na siłe przytaczanie ile nas od tego dzieli nie jest takie konieczne... Myśle sobie, że naszym światkiem którym powinniśmy się interesowac sa miejsca 24-33
|
Słusznie.Nie ma co patrzeć z wyprzedzeniem na rywali,którzy na dzień dzisiejszy są poza naszym zasięgiem.Uważam że w razie awansu 2-3 naszych drużyn do fazy grupowej UEFA będzie można patrzeć na Cypr,tym bardziej że oni prawdopodobnie będą mieli drużyne w LM.Na razie skupmy się aby prześcignąć Chorwacje.
Ciekawą analize rozpisał wcześniej Sensej.Z przyszłorocznego kalendarza wynika że I runda UEFA rusza już w czerwcu.Czyżby nawiązanie do Intertoto?