Witajcie
Na początku zacznę inaczej niż zazwyczaj.
Chciałbym napisać, że bardzo mi miło, że wielu z Was czeka na spis moich przemyśleń i wniosków. To bardzo mobilizuje do dalszej pracy. Za miłe słowa dziękuje.
Pierwsze mecze III rundy kwalifikującej do Ligi Mistrzów i II rundy kwalifikującej do rozgrywek o Puchar UEFA za nami. Mecze krajów, które zajmują miejsca od 21 do 34 zakończyły się następującymi wynikami:
Powyższe wyniki następująco przełożyły się na ranking krajowy.
W porównaniu do ostatniego opisywanego przeze mnie rankingu tydzień temu Serbia awansowała o jedno miejsce z 23 na 22 kosztem Szwecji oraz Finlandia także o jedno miejsce z 29 na 28 kosztem Litwy. Polska nadal zajmuje 27 miejsce.
A co dzieli Polskę od miejsc w góre i w dół i jak to się zmieniło po tym tygodniu? Poniżej zestawiłem różnice, która dzieli Polskę od miejsca wyżej i, która dzieli kraj notowany niżej od Polski na dzień 8.08 i 15.08.
O wnioski nietrudno. Od miejsc 21-25 dzieli nas coraz więcej. Nieco zmniejszył się dystans do 26 miejsca (poprawa o 0,166). Są też dobre wieści Wszystkie zespoły które są za nami oddaliły się od nas. Wszystkie. Czy to dobrze? Moim zdaniem nie…
Wiele bym dał za to by wszystkie zespoły które są za nami zmniejszyły dystans do Polski i bardziej zagrażały Polsce, że ją prześcigną po tym tygodniu i po tygodniu kiedy rozgrywane będą rewanże.
Ktoś spyta dlaczego – już mówie : Jeśli chcemy by Wisła była rozstawiona w I rundzie PUEFA to drużyny z krajów, które są za nami muszą wygrywać dwumecze z przeciwnikami i eliminować w ten sposób kluby wyżej notowane w rankingu klubowym !
Po tym tygodniu myśle, że można powiedzieć, że Polska będzie miała dwie drużyny w I rundzie Pucharu UEFA Wisłę i Lecha. O jakie miejsce Polski w rankingu krajowym te drużyny mogą powalczyć?
Proponuje zerknąć na poniższe zestawienie
Boje się, że o 25 miejscu o którym pisałem przed rozpoczęciem rozgrywek będzie trudno. Drużyny z Cypru grają koncertowo. Na 11 meczów 8 wygrały dwa zremisowały i tylko jeden przegrały. Dla porównania polskie drużyny rozegrały 9 meczów 5 wygrały 1 zremisowały i 3 przegrały. Cypr zdobył 3,000 pkt do rankingu krajowego a Polska 1,833 pkt. Drużyny z Cypru mogły zdobyć 11 punktów zdobyły 9. Polska mogła zdobyć 9 zdobyła 5,5. Cypr ma skuteczność w zdobywaniu punktów 82%, Polska 61%.
Już teraz zgodnie z powyższym zestawieniem drużyny z Polski musiałyby zdobyć o 6 pkt więcej niż drużyny z Cypru. Ktoś powie, że to 3 wygrane w grupie. Warto jednak zauważyć, że za awans do LM Anarthosis dostanie 3 pkt więc aby zdobyć o 6 pkt więcej niż drużyny cypryjskie to polskie muszą zdobyć o 9 pkt więcej…
Czy jesteśmy w stanie Chorwacje prześcignąć? Przy szczęśliwym losowaniu tak. Szczęśliwym czyli takim, że Dynamo Zagrzeb dostaje bęcki już w I r PUEFA a polskie drużyny awansują do rozgrywek grupowych. Pod takim warunkiem awansujemy na 26 miejsce kosztem Chorwacji.
Jest jeszcze Słowacja. Nie rozpisywałem się nad nią ponieważ uznałem, że może najpierw się zbliżmy chociaż do 26 miejsca by rozstrząsać 24. Po dzisiejszym dniu zacząłem się zastanawiać czy jest sens w ogóle opisywać Izrael, Szwecje i Serbię skoro różnica wynosi ponad 4 punkty...
Wraz ze zmianą systemu rozgrywek 21 przestnie być miejscem od którego kraj może mieć 4 a nie 3 druzyny. Więc na siłe przytaczanie ile nas od tego dzieli nie jest takie konieczne... Myśle sobie, że naszym światkiem którym powinniśmy się interesowac sa miejsca 24-33
Jeszcze na koniec jedna rzecz – zestawienie, które przedstawia liczbę zwycięstw, remisów i porażek poszczególnych polskich drużyn.
Wynika z niego, że każda polska drużyna rozegrała po 3 mecze - każda mogła zdobyć 3 punkty. Jak na razie najskuteczniejszy jest Lech. Zagrał trzy mecze - trzy mecze wygrał. Legia doświadczyła już wszystkiego a Wisła z 3 meczów aż dwa przegrała i tylko jeden wygrała. Kolumna "K" w zestaiwniu jest sumą zdobytych punktów przez drużynę a w wierszu 44 przez Polske.
Pisałem o Cyprze jako o rewelacji ale jest kraj który gra jak na razie jeszcze lepiej wręcz idealnie. Drużyny tego kraju rozegrały 15 meczów i... 15 wygrały. Żadnego nie zremisowały, żadnego nie przegrały. To Dania i duńskie drużyny.