Wyświetl pojedynczy post
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.08.2008, 15:28
K_2 napisał(a):Wyświetl post
Sorry,ale rzucacie sie tu wszyscy jak pchła na łańcuchu..
Kaczyński pojechal na Gruzje z innymi przywodcami i to on byl najbardziej napastliwy w swoich wypowiedziach co do Rosji . Oczywiscie mowil prawde i pewnie to co wiekszosc z Polakow czuje ,ale na takim szczeblu dyplomatycznym ,moze warto by zachowac pewien umiar? Nawet prezydenci Litwy,Estonii,i Ukrainy nie mowili tak otwartym jezykiem .Odnosze wrazenie ze Ukraina wykorzystuje Kaczynskiego do wlasnych interesow i walki z Rosja.Oczywiscie Ukraina w NATO I UE to interes Polski ,tak samo Gruzja ,tylko Kaczynski moglby sie troche zreflektowac w takim dobitnym jezyku ,bo zyska nie wiele a za szkodzi napewno Polsce.
UE w tym Niemcy i inne kraje poza pomoca humanitarna i jakimis zabiegami kosmetycznymi siedzi cicho , bo poprostu ta sprawa ich nie dotyczy.Gruzja nie jest w UE ani NATO i mozna powiedziec ze ejst to sytuacja zrozumiala. To ze Tusk postepuje podobnie jest chyba normalne i jest przejawem racjonalnosci.
Kazdy sie solidaryzuje z Gruzja ,ale takie wystapienia przed szereg (nie pierwszy raz) sa wedlug mojej opinii bezsensowne z punktu widzenia Polskiej racji stanu .
Gorszych bredni nie czytalem,moze poza forami nawiedzencow spod znaku GW...Ta sprawa dotyczy i UE - bo MY jestesmy w UE,tak samo jak wiele innych krajow,ktore sie sprzeciwiaja polityce Rosjan (kraje nadbaltyckie). Tusk - niestety - jest "racjonalista" - tzn. nie ma ZADNEJ polityki,chcialby przyslowiowa swieczke Bogu, a Diablu ogarek.Z punktu widzenia polskiej racji stanu kazde wystapienie,ktore nie pozwala na interwencje obcego movarstwa w wewnetrzne sprawy innego panstwa - jest jak najbardziej pozytywne. Maja racje Ci,ktorzy pisza na tym forum o milczeniu w sprawie Kosowa (to takze bylo dranstwo),ale co - teraz rowniez mamy milczec ? A w zyciu ! Ktos juz tu pisal,ale w przypadku Ukrainy,kiedy lata temu wspieral ja Walesa i Kwasniewski,a bylo to przeciw oczywistym interesom Rosji - tez mielismy "nie wychodzic przed szereg"
Daruj sobie takie gadki - ja nie chce oceniac,kto w tym sporze ma racje,komu nalezy sie niepodleglosc,kto ma gdzie swoje interesy z ropa - JA WIDZE,ZE ROSJA POKOJOWA WTARGNELA DO GRUZJI - wiec nie mam ochoty,by po raz kolejny kiedys pokojowo odwiedzila i nas. Styl myslenia,ze nalezy siedziec cicho,przerabialismy juz,madralo.Dalo nam to dokladnie NIC,a kiedy pomachalismy szabelka nawet w Europie 9Kaczynski) - zaczeto odrobine, ale jednak sie z nami liczyc. Nie odpowiadaja mi kazde dzialania Kaczynskich,ale to - jak najbardziej...
You'll never know...