sambo napisał(a):

Jeśli wywołałeś temat mięsa - to ja Ci powiem bez odbioru - że po pierwsze PKB Ruskich siega poziomem PKB Holandii - i konsumpca jest na podobnym poziomie - embargo szkód żadnych nie wyrządziło, bo znalezlismy się na rynku UE.
Po drugie guzik wiesz o przyczynach braku sprzedaży miesa do Rosji - jest ono zwyczajnie nieopłacalne przy dzisiejszym kursie złotówki - nieopłacalne a nie dlatego że nas inne kraje wypchnęły. Nasze wędliny i mięso nie muszą sie martwić o nic - swoja jakością broną sie na całym świecie.
|
dobry jesteś. Jedna rada. Mniej książek a więcej rzeczywistości. Embargo wyrządziło takie szkody, że wiele gospodarstw rolniczych upada. I chyba śnisz, jeśli wierzysz że UE bierze od nas tyle mięsa, ile nam potrzeba aby było to opłacalne. Skoro jest tak różowo jak piszesz, to czemu nie opłaca się już hodowla świń? Dziwne, że jak mieliśmy rynek rosyjski, to było to bardzo opłacalne. Wiesz ile kiedyś a ile teraz kosztuje żywiec? Bo widzę, że Ty tak samo jak nasi politycy, niby uczeni, wiedzą o co chodzi, ale w praktyce, gdy zapytasz się ich o ceny to gówno wiedzą. Mniej książek, gazet itp a więcej realnego świata. Zobacz co się dookoła dzieje, jak zamykane są produkcje mięsne.
PS skoro piszesz, że nasze mięso jest tak cenione, to załatw mojemu wujkowi odbiorców wędlin w UE. Odkąd stracił pozycję w Rosji, z jego zakładem jest coraz bardziej krucho. Zapewniam Cię, że będzie bardzo wdzięczny i na pewno dobrze się odwdzięczy. Mam w rodzinie ten problem, dlatego wcześniej pisałem, że wiem o tym z doświadczenia, a nie z jakiś książek, gazet, które piszą aby pisać.