Wyświetl pojedynczy post
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.08.2008, 08:51
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiesz o co mi chodzi .
Po prostu Ty zakładasz , że Rosja zaatakowała Gruzję bo zachód pozwolił Kosowu na niepodległość . Owszem , to przyspieszyło ten proces , ale tak czy siak Rosja najechała by Gruzję . To jest oczywista oczywistość Wypominanie tutaj Kosowa nie ma żadnego sensu poza tym , żeby urosnąć w piórka i napisać sobie ,,a nie mówiliśmy , że mieliśmy rację" .
Tak chcę udowodnić, ze jesteś hipokrytą jakich mało. Ślepcem, który idzie na pasku Europy, zadowolony?

nie to TY nie rozumiesz o co mi chodzi.

Nic nie zakładam i nie zakładałem. To, że Rosja ma tam ogromne wpływy i dąży do podporządkowania to wiem, żadnej nowości przede mną nie odkrywasz.

Chodzi o to,że należy unikać wszelkich działań dających pretekst do wojny. Ty wiedziałeś że ruskie najadą na Gruzję a Europa nie wiedziała? Czekali tylko na co? a może specjalnie czekali na kolejną wojnę by z siebie uczynić jednych sprawiedliwych. Qrde wszyscy wiedzieli a nic nie zrobili,a przecież wystarczyło zaprosić Rosję, Gruzję i UE do stołu i powiedzieć, szerokie Autonomie - gdyby choć chciano to może sprawa zostałaby klepnięta. Tak łatwo im przychodziło i przychodzi dzielenie Europy gdy mają własne interesy a teraz o nich zapomnieli?

jeszcze bardziej się pogrążasz mówiąc,że Rosja wcześniej czy później tam zacznie robić porządki. Wiedzieć o tym i nic nie zrobić i jeszcze dawać kolejne do tego preteksty a teraz udawać wielce oburzonych to szczyt hipokryzji.

Ty nie rozumiesz tego, że twoi "wodzowie" durnymi decyzjami politycznymi albo opieszałością wywołują kolejne konflikty zbrojne.
Cytat:
Jak wyżej , twierdzenie że gdyby nie Kosowo , to Moskwa odpuściła by Gruzji jest naiwnością. Gruzja zaczęła wymykać się z pod Rosyjskiego buta i Rosja by do tego nie dopuściła czy miała by jako pretekst Kosowo czy nie .
Rosja nigdy nie odpuści swoich interesów i nie potrzebuje pretekstów. Upraszczasz sprawę i chcesz na mnie zrzucić takie rozumowanie, ze gdyby nie Kosowo to by nie było wojny na Kaukazie. Nie rób tego więcej bo nienawidzę, jak ktoś mi coś sugeruje.

Znając problemy Kaukazu Europa nie robiła nic by ten problem rozwiązać bo na ruskich militarnie się nie weźmie tak jak to mogli zrobić gdzie indziej.

Cytat:
Jak bzdura , to napisz mi rozwiązanie tego problemu .
To ty mi napisz rozwiązanie problemu gruzińskiego . Tak łatwo rozwiązano problemy w innych częściach Europy więc teraz jakieś problemy?
Cytat:
Uważam , że jedynym wyjściem z sytuacji jest wprowadzenie tam międzynarodowych sił pokojowych i za wszelką cenę odcięcie Rosji od siania tam zamętu i podjudzania ludności .
teraz siły pokojowe?
chłopie tam wojna trwa od lat nikt nie pomógł Gruzji, a teraz gdy ruskie "zrobiły" wojnę to wielkie oburzenie?

Cytat:
Jeżeli te warunki zostaną spełnione , to należy bacznie obserwować nastroje i starać się za wszelką cenę aby integralność terytorialna Gruzji została zachowana . Z tego co mi wiadomo Osetyjczycy , Abchazowie i Gruzini potrafili żyć obok siebie bez większych spięć i mogę założyć się o wiele , że bez siania zamętu przez zło Rosyjskie będą dalej potrafili . Chociaż konflikt , który się obecnie rozgrywa znacznie utrudnił sprawę . Największym błędem było pozwolenie aby jedynymi siłami pokojowymi w tych republikach aut. były wojska Gruzińskie i Rosyjskie . Ze wskazaniem na tych drugich . Zachód popełnił olbrzymi błąd , ufając Rosji i dając jej taką możliwość .
brawo brawo brawo to niech ten błąd naprawia, a nie robi kolejne błędy. Ufać Rosji - to ładnych przywódców ma Europa nawet przed II WŚ bardziej się obawiano ruskich niż Hitlera. Nic nie zmądrzeli

Cytat:
Podaj przykłady masowego zbrojnego wysiedlania Serbów z Kosowa .
Nie ważne czy św Mikołaj ich przyniósl czy wyrośli z pod ziemi . Faktem jest , że tę prowincję zamieszkuje 2 mln Albańczyków i wcielenie jej z powrotem do Serbii jest pomysłem nierealnym .
Działania UCK wcale nie były zbrojne i nie przyniosły skutku w postaci opuszczenia Kosowa przed Serbów. Nierealna była tez autonomia?

Cytat:
Przypomnij mi jak się skońcyła autonomia dla Kosowa w 1989 ? Nie przerabiano już tego wielokrotnie właśnie tam w Kosowie ?
Powtarzam po raz kolejny nie piłem szampana ze szczęścia gdy Kosowo uzyskiwało niepodległość . Byłem sceptyczny jenak uważałem i dalej uważam , że nie było innego wyjścia .
W pzrzypadku Osetii pd i Abchazji można jeszcze spróbować powstrzymać Rosję od siania zamętu , usunąć rosyjskcih kacyków z rządów tych rep.aut i zobaczyć jaki przyniesie to skutek .
to trzeba było usuwać lata temu, a nie pozwalać ruskim harcować do woli. to właśnie obrazuje hipokryzję twoich wodzów Europy, najpierw pozwalają a potem albo są zaskoczeni i zdziwieni albo nie wiedzą.

Cytat:
Jak tylko głupiec , to powinny być przynajmniej trzy mocne arumenty . Więc chętnie się z nimi zapoznam.
Patrząc na tok rozumowania Europy i twój w innych przypadkach może dwa wystarczą.
1) Abchazowie i Osteyńcy uznawani są za naród
2) Od rozpadu ZR działają już jako autonomiczne republiki

Na koniec.

Byłem za integralnością Serbii tak jestem za integralnością Gruzji. Hipokryzji Europy i tobie podobnych mówię NIE. a mówię to jako osoba popierająca NATO i UE (ale nie ślepo).
Powód: literówki
Ostatnio edytowane przez PvD : 11.08.2008 o godz. 09:07.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.