Cytat:
nie ulży wrecz przeciwnie powoduje jeszcze większe troski o kolejne ruchy separastyczne.
mamy też nie przywoływać innych rzeczy? mamy ot tak zapomnieć zabory, pakt niemiecko-radziecki bo czy to coś zmieni? też mi argumentacja. Właśnie na historii i na jej powoływanie się powinniśmy się uczyć ale mam rozumieć że Ty proponujesz reakcję PO a nie PRZED? Pogratulowal. Czyli mamy czekać na ruch cyprkisjkich turków na ruchy separystyczne w Mołdawii i w innych zakątkach świata. A nie lepiej zastanawiać sie jak decyzje wcześniejsze wpłynęły na obecną sytuację i jak mogą wpłynać na kolejne?
|
Nie rozumiesz o co mi chodzi .
Po prostu Ty zakładasz , że Rosja zaatakowała Gruzję bo zachód pozwolił Kosowu na niepodległość . Owszem , to przyspieszyło ten proces , ale tak czy siak Rosja najechała by Gruzję . To jest oczywista oczywistość

Wypominanie tutaj Kosowa nie ma żadnego sensu poza tym , żeby urosnąć w piórka i napisać sobie ,,a nie mówiliśmy , że mieliśmy rację" .
Cytat:
|
zmienić może nie zmienić ale może w świecie dojdzie do mniejszej ilości konfliktów gdy się je poważnie zacznie rozwiązywać ale nie z perspektywy własnych interesów ale wszystkich których dotyczy, gdyby się twoi wodzowie choć trochę zastanowili jakie konsekwecje będą po niepodległości Kosowa może by się jeszcze raz zastanowili, a jeśli zrobili to we własnym interesie to tym bardziej karygodne to się wydaje bo znając sytuację w Gruzji Mołdawii i w innych zakętkach świata zrobili to nie dla demokracji i pokoju w świecie a dla własnych interesów.
|
Jak wyżej , twierdzenie że gdyby nie Kosowo , to Moskwa odpuściła by Gruzji jest naiwnością. Gruzja zaczęła wymykać się z pod Rosyjskiego buta i Rosja by do tego nie dopuściła czy miała by jako pretekst Kosowo czy nie .
Cytat:
Bzdura bzdura bzdura. Czyli rozumiem,że uważasz teraz że jednym wyjściem w Gruzji jest niepodległość Abchazji i Osetii Pd
|
Jak bzdura , to napisz mi rozwiązanie tego problemu .
Uważam , że jedynym wyjściem z sytuacji jest wprowadzenie tam międzynarodowych sił pokojowych i za wszelką cenę odcięcie Rosji od siania tam zamętu i podjudzania ludności . Jeżeli te warunki zostaną spełnione , to należy bacznie obserwować nastroje i starać się za wszelką cenę aby integralność terytorialna Gruzji została zachowana . Z tego co mi wiadomo Osetyjczycy , Abchazowie i Gruzini potrafili żyć obok siebie bez większych spięć i mogę założyć się o wiele , że bez siania zamętu przez zło Rosyjskie będą dalej potrafili . Chociaż konflikt , który się obecnie rozgrywa znacznie utrudnił sprawę . Największym błędem było pozwolenie aby jedynymi siłami pokojowymi w tych republikach aut. były wojska Gruzińskie i Rosyjskie . Ze wskazaniem na tych drugich . Zachód popełnił olbrzymi błąd , ufając Rosji i dając jej taką możliwość .
Cytat:
od kiedy tam żyje 2 mln Albaczyków? chyba od momentu gdy UCK zrobiła tam swoje porządki
Albańczykom,którzy swoje państwo mają (Albania) mogli wysiedlić i zmusić zbrojnie Serbów by się wynieśli tak?
|
Podaj przykłady masowego zbrojnego wysiedlania Serbów z Kosowa .
Nie ważne czy św Mikołaj ich przyniósl czy wyrośli z pod ziemi . Faktem jest , że tę prowincję zamieszkuje 2 mln Albańczyków i wcielenie jej z powrotem do Serbii jest pomysłem nierealnym .
Cytat:
dlaczego od razu niepodległość? są jeszcze Autonomie
gdyby chciano wypracowano by coś na wzór Autonomicznej Republiki Krymu.
|
Przypomnij mi jak się skońcyła autonomia dla Kosowa w 1989 ? Nie przerabiano już tego wielokrotnie właśnie tam w Kosowie ?
Powtarzam po raz kolejny nie piłem szampana ze szczęścia gdy Kosowo uzyskiwało niepodległość . Byłem sceptyczny jenak uważałem i dalej uważam , że nie było innego wyjścia .
W pzrzypadku Osetii pd i Abchazji można jeszcze spróbować powstrzymać Rosję od siania zamętu , usunąć rosyjskcih kacyków z rządów tych rep.aut i zobaczyć jaki przyniesie to skutek .
Cytat:
|
Bo tylko głupiec nie zauważy że tym na Kaukazie należy się bardziej niepodległość niż albańczykom z Kosowa
|
Jak tylko głupiec , to powinny być przynajmniej trzy mocne arumenty . Więc chętnie się z nimi zapoznam.
Cytat:
|
Tym się należy bo UE i zachód tak mówi, tym nie bo tak mówi UE i zachód. Po prostu genialne podejście
|
Na pewno coś w tym jest aczkolwiek nie do końca. Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem i z tego względu nie mogę dopuścic by przyjaciel stracił częśc terytorium(a rzeczywiście więcej , bo faktyczne dążenie Gruzji do pełnego uniezależnienia się i parcia na zachód) na rzecz imperializmu Rosyjskiego .
UE jest w moim obozie a raczej ja w jej obozie , natomiast Rosja jest w obozie przeciwników .
Cytat:
|
Należy się Abchazji i Osetii Pd niepodległość czy nie?
|
Odpowiedź już zadałeś w tym poście , więc mojej opinii szukaj wyżej ^
Cytat:
|
Wierzysz, że nasz wielki poliglota, wódz narodu L. Kaczyński załatwi poparcie dla Polski u ...Francji?! Szczerze w to wątpię.
|
Wierze , że jak dobrze rozegra sprawę , to jest w stanie
Cytat:
|
Wracając do tematu. Wydaje mi się, że Unia będzie się bała zając jakieś stanowisko w sprawie. Skończy na głośnych apelach o rozejm i zaprzestanie walk. Unia musiałaby poprzeć słabszego - Gruzję
|
Biorąc pod uwagę stanowisko pałacu elizejskiego i Kouchnera , to wcale nie wydaje się że reakcja będzie aż tak łagodna .
Cytat:
|
Gdyby Czad realnie zagrazal Europie to by zabojady nie narzekaly na liczbe sojusznikow.
|
Gdybanie , które ma się nijak do tego , że łatwiej o organizacje gdy jest jednolita struktura .
Cytat:
A on zwie się novus ordo w tym topiku - jeśli nie odpowiesz na pytanie dlaczego albańskie dzikusy zasłużyły na oderwanie się od Serbii, a Abchazja czy Osetia nie ma tego samego prawa hipokryto, to będziesz zmuszony sobie odpocząć. Ja sam nie mam obecnie zbyt wiele czasu aby cokolwiek pisać (wybacz Sędzio ale aby Ci odpowiedzieć musze włożyć jakikolwiek wysiłek intelektualny) ale obiecuje że hipokryci dostaną stąd kopa - Mareq od tego momentu masz 24h.
Olewanie prostych moich pytań to zwyczajna głupota. Przykro mi ale tego nie toleruje - traktujemy sie poważnie, albo nie. Jak nie to żegnam. Dzisiaj 00:21
|
Po pierwsze napisałem , że w tych kwestiach z Tobą nie dyskutuję . Gdyby była możliwość ignoruj w stosunku do modów , to chętnie bym skorzystał na czas wojennego zamętu .
A groźbami to możesz mnie najwyżej zmusić do śmiechu a nie udzielenia odpowiedzi

Ja kiedyś Samba cztery razy prosiłem o udzielenie odpowiedzi na temat pewnej szkoły wywiadu i pewnego oficera rzekomo w niej szkolonego

Odpowiedzi oczywiście nie uzyskałem i uznałem w końcu jego prawo do tego.
Jak chcesz , to sobie blokuj , ale później wielki wolnościowcze nie zapomnij ponarzekać na wolność słowa w UE i na rozgrywanie wszystkiego na świecie wedle własnych interesów

.
Nemo iudex in causa sua .
http://wiadomosci.onet.pl/1804792,12,item.html
Cytat:
|
Kouchner powtórzył, że propozycje Francji - przewodniczącej w tym półroczu Unii Europejskiej - zakładają poszanowanie terytorialnej integralności Gruzji, zawarcie natychmiastowego bezwarunkowego rozejmu, wycofanie sił na pozycje sprzed 6 sierpnia (początku konfliktu) oraz zaakceptowanie międzynarodowej obecności na terenach konfliktu.
|