pieprzysz i tyle
Mareq napisał(a):

|
Ja nie bardzo rozumiem po co przywołujecie casus Kosowa , to że wywoła on podobne sytuacje było do przewidzenia i jest , to oczywiste . Ulży wam jak sobie napiszecie a nie mówiliśmy , że tak będzie ?
|
nie ulży wrecz przeciwnie powoduje jeszcze większe troski o kolejne ruchy separastyczne.
mamy też nie przywoływać innych rzeczy? mamy ot tak zapomnieć zabory, pakt niemiecko-radziecki bo czy to coś zmieni? też mi argumentacja. Właśnie na historii i na jej powoływanie się powinniśmy się uczyć ale mam rozumieć że Ty proponujesz reakcję PO a nie PRZED? Pogratulowal. Czyli mamy czekać na ruch cyprkisjkich turków na ruchy separystyczne w Mołdawii i w innych zakątkach świata. A nie lepiej zastanawiać sie jak decyzje wcześniejsze wpłynęły na obecną sytuację i jak mogą wpłynać na kolejne?
Cytat:
|
Co to zmieni odnośnie sytuacji o której dyskutujemy obecnie ?
|
zmienić może nie zmienić ale może w świecie dojdzie do mniejszej ilości konfliktów gdy się je poważnie zacznie rozwiązywać ale nie z perspektywy własnych interesów ale wszystkich których dotyczy, gdyby się twoi wodzowie choć trochę zastanowili jakie konsekwecje będą po niepodległości Kosowa może by się jeszcze raz zastanowili, a jeśli zrobili to we własnym interesie to tym bardziej karygodne to się wydaje bo znając sytuację w Gruzji Mołdawii i w innych zakętkach świata zrobili to nie dla demokracji i pokoju w świecie a dla własnych interesów.
Cytat:
|
Gdy dyskutowaliśmy o Kosowie , to nigdy nie pisałem , że właściwym był sam atak NATO na Serbię , tylko że właściwym a w zasadzie ostatecznym możliwym wyjściem z sytuacji było nadanie tej prowincji niepodległości .
|
Bzdura bzdura bzdura. Czyli rozumiem,że uważasz teraz że jednym wyjściem w Gruzji jest niepodległość Abchazji i Osetii Pd
Cytat:
Pisanie , że można było przywrócić Kosowo z powrotem pod władanie Serbii jest kreowaniem świata bajek . Tam obecnie żyje 2 mln Albańczyków którzy przyzwyczajeni do 9 letniego braku Serbskiej władzy za żadne skarby nie zaakceptowali by jej powrotu .
Co miano zrobić ? Masowe przesiedlenia ?
|
od kiedy tam żyje 2 mln Albaczyków? chyba od momentu gdy UCK zrobiła tam swoje porządki
Albańczykom,którzy swoje państwo mają (Albania) mogli wysiedlić i zmusić zbrojnie Serbów by się wynieśli tak?
Cytat:
|
Gdy dyskutowaliśmy na temat Kosowa dopuszczałem możliwość , że błędy popełniono wcześniej . Jednak dalej pozostaje przy zdaniu , że decyzja którą podjęto była decyzją konieczną i w zasadzie jedyną sensowną .
|
dlaczego od razu niepodległość? są jeszcze Autonomie
gdyby chciano wypracowano by coś na wzór Autonomicznej Republiki Krymu.
gdyby chciano....a nie chciano bo trzeba było znów uderzyć w Serbię brata Rosji. Ci sami teraz nie pozwalają na niepodległość Abchazji i Osetii Pd bo to bracia Rosjan. Bo tylko głupiec nie zauważy że tym na Kaukazie należy się bardziej niepodległość niż albańczykom z Kosowa. Hipokryci z was są wspaniali.
Jak mówiłem nie dla niepodległości Kosowa tak mówię nie dla niepodległości Abchazji i Osetii Pd. A wy jak pieski na sznurku ciągnięte raz w tą raz w tamtą stronę. W imię pseudo-demokracji i pseudo-pokoju. jak chorągiewki. Tym się należy bo UE i zachód tak mówi, tym nie bo tak mówi UE i zachód. Po prostu genialne podejście.
Zadam ci jedno pytanie.
Należy się Abchazji i Osetii Pd niepodległość czy nie?