Szperałem ostatnio trochę po wikipedii, skupiłem się na polskiej motoryzacji, sentymenty wzięły górę...
Zacząłem od legend, które do dziś- choć coraz rzadziej- jeżdzą po polskich drogach, potem metodą "od nitki do kłębka" natrafiłem na wiele ciekawostek. Pewnie nie wszyscy mieli okazję się z nimi zapoznać, dlatego wrzucam efekty moich poszukiwań.
Fiat 126 BOMBEL
Zaprojektowany na warszawskiej ASP w połowie lat 70, dwuosobowy samochód dostawczy o ładowności 150 kg (trafiłem też na danemówiące o 300 kg).
Fiat 126 LONG
Zaprojektowana w 1975 roku przez Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Samochodów Małolitrażowych w Bielsku wydłużona wersja (większy rozstaw osi o 10 cm) Malucha.
Fiat 126 "RYJEK" / FIAT 126P NP
Prace nad tym projektem rozpoczęto w 1977 roku, z bielskimi konstruktorami współpracowaała krakowska, głównym założeniem było przeniesienie napędu na przrzednią oś, maska Malucha musiała zostać wydłużona (stąd nazwa- RYJEK), całe nadwozie zyskało zatem dodatkowe 18 cm długości.
Fiat 126 KOMBI
Projekt zapoczątkowany w 1975 roku w Bielsku, wersja kombi wymusiła wydłużenie rozstawu osi o 10 cm. W Polsce są jeszcze 3 takie pojazdy "na chodzie".
Polonez LONG
Sześciodrzwiowa (!) limuzyna, stworzona przez Dział Krótkich Serii FSO, w porównaniu ze zwykłym Polonezem zwiększono rozstaw osi o 34 cm, powstał 1 egzemplarz.
Stratopolonez / Polonez 2500 Racing
Historia tego samochodu zaczęła się w 1977 roku na trasie Rajdu Polski, syn ówczesnego premiera- Andrzej Jaroszewicz wypadł z trasy i rozbił swoją Lancię Stratos. Sporo części i podzespołów (silnik V6 o mocy 280 KM, zawieszenie, układ hamulcowy, felgi) nie uległo jednak zniszczeniu, na ich podstawie i z wykorzystaniem innych (skrzynię biegów Ferrari, chłodnice cieczy i oleju od Stara, tylne opony szerokie na 35 cm, nadwozie Poloneza) Dział Badań Specjalnych Ośrodka Badawczo Rozwojowego FSO stworzył samochód wyścigowy. Prędkość maksymalna tego pojazdu wynosiła 230 km/h, a a setkę osiągał w niecałe 6 sekund. Obecnie ten "potwór" jest w pełni sprawny i znajduje się w warszawskim Muzeum Techniki.