Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.08.2008, 18:58
Cytat:
W NATO rozdają karty Amerykanie. Druga siłą sa Niemcy
To mi udowodniłeś
A ja piszę , że Brytyjczycy .

Cytat:
No chyba że uwazasz iż 1800 tys. w wiekszości muzułanów, ma wieksze prawa niźli 45 tys. chrześcijan (o ponad 2500 letniej historii) w tozsamej sytuacji
Podałem tylko proporcje , które idealnie oddają , że nie chodzi tu o żadną wolna Osetię , tylko interes Rosji .

Cytat:
Aaa palenie dokumentów to morderstwa i ludobójstwo..
chyba wymieniłem jeszcze łamanie praw człowieka i dyskryminację . Umiesz Ty czytać ?

Cytat:
Nie rozśmieszaj mnie Raczakiem, bo mi zajady popekają.

Kazdy przeciętnie zorientowany wie, iż to była prowokacja Albańców, a te trupy "cywilów" to terroryści z UCK polegli podczas walk z Wojskiem Serbskim, przebrani w cywilne łachy.
Każdy zorientowany wierzący w ,,dziwną" wizę świata . Na jakiej podstawie każdy , to wie ?

Cytat:
Z czego brechtasz?

Ktoś coś pisał o Osetii pn?
Ty pisałeś, że w pł Osetii to większość . A co ma północna Osetia do Gruzji ? W Gruzji jest ich 45 tys

Cytat:
Umiesz czytac ze zrozumieniem? - napisałeś że nie ma państwa Nato graniczacego z Serbią. Dałem tylko jeden przykład bo i Rumunia, bo i Bułgaria..
Nie uzyskały one żadnych korzyści takich które uzyska Rosja na rozbiciu integralności Gruzji .

Cytat:
Daruj sobie tą dziecinade, nie jestem Zbychem czy też.. Tobą.

Nie zbiłeś niczego, więc zaczynasz pieprzyc od rzeczy.
Zbiłem każdy Twój argument :]

Cytat:
I co z tego? - sojusze niby sa wieczne?

Spało się na lekcjach historii?
Podaj mi znafco historii sojusz podobny do NATO i strukturę podobną do UE .
Zresztą o czym mamy przekonywać człowieka który uważa , że bliżej nam do państwa które do niedawna miało bazy w Polsce i grozi nam atakiem rakietowym niż do państwa które razem z nami jest w NATO i UE
Śmiech na sali .

Cytat:
Buhaha buhaha

Malutka Gruzja postanowiła pierwsza zaatakować, wiedząc że wymierza policzek kolosowi, nie mając poparcia USA?
Przecież wyraźnie napisałem Rosja nie Gruzja .

Cytat:
ps. z tych 45.000 w ciągu pierwszego dnia zginęło już 1.400 Dzisiaj 19:00
Ręce mi opadają . Z jakiego źródła to masz ? To jest hańba żeby Polak dał się nabierać Rosyjskiej propagandzie . Tak często wspominacie historię a o połowie września 39 pamiętacie ? O Katyniu pamiętacie ?

Cytat:
I jeszcze jedno, co za różnica ile państw naraz popełnia sk.. ? Wina jest mniejsza, jak jest ich więcej czy co?
Tam mieliśmy operację NATO z której nie wynikały bezpośrednio żadne korzyści dla jednego konkretnego państwa . Pisanie o jakiejś amerykańskiej bazie w Kosowie jest śmiesznością skoro mają i mogą mieć bazy wszędzie dookoła . Natomiast atak na Gruzję jest realizacją planów tylko jednego państwa . Nie jest kierowany żadnymi pobudkami typu ochrona praw człowieka . Jest realizacją IMPERIALNYCH planów Rosji

Cytat:
Aby zrozumieć ten konflikt należy cofnąć sie do lat 90
wtedy jednocześnie wybuchły na raz dwa konflikty na terenie Republiki Gruzińskiej.

Po rozpadzie zwiazku Radzieckiego ówczesna rosja była za słaba aby utrzymać wpływy we wszystkich regionach swojego "podwórka". należało w jakiś sposób "zamrozić" niepodległościowe ruchy w regionie. Postanowiono wiec rozpętać konflikty zbrojne w neuralgicznych miejscach na Kaukazie. Jak wiadomo Abhazja jak i Osetia połódniowa leżą na dwóch najważniejszych szlakach biegnacych przez Kaukaz, stąd też są one szalenie ważnymi miejscami z punktów strategicznych.

Przed wybóchem wojny rosjanie w cudowny i nie zrozumiały sposób zostawiły w regionie potężne składy broni i amunicji, w tym całe brygady pancerne. precedens na skale światowa. po za tym w czasie walk udzielały sie takze siły powietrzne w postaci myśliwców i helikopterów - sprawa o tyle dziwna ze na tamtą chwilę abhazcy jak i Osetyjscy piloci wogole nie wystepują w naturze! - rzecz jasna ze do obsługi tak skomplikowanego sprzetu musieli być uzyci rosyjcy żołnierze.

Faktem też jest ze w "obronie" Abhazji brały udział przede wszystkim jednostki najemcze w których skład wchodziły w 80% zołnierze rosyjscy Ormianie, najemnicy z europy wschodniej oraz radykalne bojówki czeczeńskie (wtedy czeczeni jeszcze pod przywództwem Shamila Basayewa stały pod żołdem ruskich z KGB sam Basayev był w przesżłości członkiem KGB) i zaledwie mniej niż 18% tych ugrupowań stanowili sami Abhazi.

Przed wojną Abhazja była w 90% zamieszkała przez gruzinów przelicznk mieszkańców Sukhumi wyglądał następujaco - ok 200 tysiecy gruzinów oraz niecałem 20tys rodowitych Abhazów którzy byli na tych terenach mniejszoscia etniczną. Przez setki lat te dwie narodowosci zylyy zgodnie, dopiero interwencja rosyjskich sluzb specjalnych poroznila te dwa bratnie narody.

w czasie wojny stolica Abhazji Sukhumi byla zajeta i broniona przez wojska Gruzinskie. dopiero rozmowy pokojowe i interwencja panstw zachodnich ( dziekuje wam za nieswiadoma zdrade) nakazalo na zdemilitaryzowanie regionu i na wycofanie gruzinskich wojsk z Sukhumi. Miejsca tych wojsk mieli zajac rosyjskie "rozjemcze" jednostki w prakty ce wyszlo jednak to ze po wycofaniu sie gruzinow do ponad 200tysiecznego miasta zamiast rosyjskich "miratworcew" weszly bojowki najemnikow ktorzy zaczeli mordować cywili. mordowano ich i wypedzano calymi setkami.

Jesienia i zima cywile musieli uciekac prawie na boso przez kilkutysieczne gory, czesc z nich zmarla z wycieczenia czesc z głodu inni zostali zabici przez grasujace bandy. Cywile uciekali samolotami cywilnymi, jednak po zestrzeleniu 5 samolotow przez rosyjkie lotnictwo zezygnowano z tej drogi ucieczki. cywile ucioekali takze statkami droga morska ale byli ostrzeliwani z brzegu z ciezkiej artyleri, brzegi pieknej abhazji nad morzem czarnym uslane byly osmolonymi cialami pokaleczonych dzieci i Kobiet.... bo tylko dzieci i Kobiety byly ewakuowane.

Ja bylam tem wtedy ja to widzialem na wlasne oczy, stracilem czesc rodziny w tamtych czasach. Wiec proszę was... Apeluję do was POLACY prosze nie wierzczie w rosyjska propagande, w tej wojnie niesa winni ani Gruzini Ani Osetyjczycy ani Abhazi bo to nasi bracia, w tej wojnie prawdziwy przeciwnikiem jest MOskwa, i ich imperialistyczne zapedy. Nie wierzcie we wszystko co slyszycie bo czseto jedyne wiadomosci sa przekazywane przez stronjicze rosyjskie media.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 08.08.2008 o godz. 19:01.