Wyświetl pojedynczy post
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.08.2008, 23:13
II runda kwalifikacji za nami czas na podsumowanie:
Dwumecz tejże rundy zakończył się następującymi wynikami :

Wisła wygrała to najważniejsze. To co istotne dla nas to odpadnięcie z rozgrywek mistrzów Izraela, Szwecji – krajów wyżej od Polskie w rankingu oraz Łotwy, Finlandii, Słowenii, Węgier, Irlandii, Bośni i Hercegowiny. W tej rundzie odpało aż 8 mistrzów z 14 krajów które przewijają się w moich podsumowaniach. Ponad połowa odpadła…

Efektem tego tygodniowych meczów jest następujący ranking krajowy.

Pierwsza rzecz najważniejsza – awansowaliśmy kosztem Finlandii o jedno miejsce. Można by napisać, że zmniejszyliśmy dystans do 21 miejsca o zdobyte 0,333 pkt jednak marne to pocieszenie w kontekście kilkunastokrotnie większej różnicy jaka nas dzieli… To co mnie bardziej cieszy to to, że oddaliliśmy się od 32 miejsca o 0,333 pkt w porównianiu z poprzednim rankingiem.

Poniższe zestawienie przedstawia aktualny dystans jaki dzieli kraje od Polski

Ktoś tu napisał, że polskie zespoły wypadają jak na razie rozgrywkach dobrze. Moim zdaniem wypadają jak na razie średnio. Poniższe zestawienie ukazuje skuteczność drużyn w zdobywaniu punktów do rankingu. Pierwsza kolumna pokazuje ile punktów drużyny mogły zdobyć, kolejna ile faktyucznbie z tych możliwych zdobyły. Ostatnia to procent zdobytych punktów w stosunku do tego można było zdobyć.

Sami widzicie, że Polska wśród 14 krajów jest dokładnie w połowie a dla mnie środek tabeli to po prostu średni, przeciętny wynik. Patrząc na kraje które są przed nami i to jak one sobie radzą ze zdobywaniem punktów uświadomiłem sobie, że jeśli one dalej będą skuteczniejsze od nas to zakończymy na 27 miejscu. Wszystkie kraje, które są przed nami zawyjątkiem Szwecji ( której wyprzedzenie w tym roku graniczyć będzie z cudem)jak dotąd skuteczniej zdobywały punkty do rankingu.
By awansować o kolejne miejsce musielibyśmy zdobyć o okrągły punkt więcej niż Chorwacja, która jak dotąd jest rewelacyjna. Na 8 meczów 7 wygrała a jeden zremisowała… Oczywiście wszystkie chorwackie drużyny grają dalej i mają szanse zdobywać punkty dla Chorwacji.

Czytałem, że zaczynacie się zastanawiać nad możliwością rozstawienia Wisły w I rundzie. Cóż boje się, że to będzie trudne… 15 zespołów musiałoby odpaść… Myśle, że na razie nie ma co o tym pisać, proponuje powrócić do tematu po zakończeniu II rundy kwalifikacji do PUEFA. Zobaczymy ile wtedy drużyn odpadnie spośród drużyn wyżej w rankingu klubowym.