Wyświetl pojedynczy post
ventum
Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.08.2008, 23:48
Raporter

Dzięki za linka. Co do podwyższenia kapitału akcyjnego to z raportu wynika że masz na 100 % rację. Wyemitowano 2 nowe serie akcji w grudniu 2005 i ponownie w grudniu 2006 roku w ilości po 50 000 sztuk na łączną kwotę 10 mln zł. Narazie dotarłem do raportu bezpłatnego. Za pełny trzeba zapłacić - tu sprostowanie 19 zł + VAT.

Swoją drogą to potwierdza informacje że są wokół Cupiała doradcy którzy rozumują inaczej niż sambo który twierdzi że nie ma innej metody finansowania polskiego futbolu jak pożyczka od spółki-matki do klubu i kŧóremu udowodniłem że tak nie jest. I to napawa nutką optymizmu. Nigdy więcej pożyczek ! Ten słynny "dług wewnętrzny" jest skutkiem jednorazowej pożyczki z roku 2003 lub 2004. Poroniony ów pomysł pochodzi najprawdopodobniej od pewnego znanego mecenasa który już nie pracuje dla Wisły. Naszczęscie jak widać nie był on powielany ale i tak poziom zadłużenia jest ogromny i niebezpieczny dla Wisły SA. Można to naprawić w sposób kŧóry przedstawiłem we wcześniejszych wpisach. Potrzeba tylko zmienić sposób myślenia i dopuścić do głosu profesjonalistów znających specyfikę biznesu futbolowego a którzy niewątpliwie są w otoczeniu Cupiała i pozwolić im działać. Doradcy ekonomiczni których filozofię odzwierciedla sambo traktują Wisłę jak kram na bazarze który w każdej chwili można zwinąć i sobie pójść "w sziną dal" i dlatego odradzają Cupiałowi mocniejsze zakotwiczenie w piłkarskiej branzy i umożliwiające to działania obliczone na dłuższy horyzont czasowy jak budowa bazy treningowej, inwestycje w skauting i szkółki młodzieżowe czy przedewszystkim oddłużenie spółki. I efektem takiego rozumowania jest też wieczna prowizorka i improwizacja w klubie.

Cieszę się że potwierdzasz że najprawdopodobniej są srodki na reinwestycje w wysokości wg. Twojej analizy rzędu 1-1,5 mln ojro nawet w przypadku odpadnięcia dzisiaj z pucharów (trudno mi sie do tej kwoty odnieść nie znając pełnych danych finansowych). Obysmy awansowali do III rundy eliminacji LM ! To oznacza oprócz wielu emocji i satysfakcji także spory zastrzyk gotówki dzięki czemu byłaby możliwość (tylko czy wola ?) poszalenia na rynku transferowym. Ale jakoś w te chęci reinwestycji ze strony "grupy trzymającej władzę" w Wiśle ciężko uwierzyć...
Powód: drobne korekty + małe dopiski
Ostatnio edytowane przez ventum : 06.08.2008 o godz. 01:36.
Tylko prawda jest ciekawa
Odpowiedz cytując