Mam pytanie? Czy chcecie żeby przedstawić wam sytuację spółki w obrazowy sposób? Są to bardzo ciekawe wnioski i dane. Ale podam je tylko jeżeli nie będzie marudzenia beblania i to dodatkowo zmobilizuje was do dopingu w meczu z Beitarem!! Nie wiem czy to odpowiedni moment. Ale coś mi się wydaje że za dużo tu pretensji do Cupiała, a może to by trochę oczyściło atmosferę!! Przed bardzo ważnym momentem dla nas bo brak awansu będzie niestety oznaczał brak wzmocnień. I tego możecie być pewni. Nas poprostu nie stać. I taka prawda.
Dobra nikt nie zgłasza sprzeciwu więc puszczam sensacyjną analizę w eter

Mam nadzieję że wyciągniecie tylko optymistyczne wnioski i to uzdrowi nieco atmosferę "spłacania długu Telefonice" bo defacto dług ten kosztuje nas 2mln złotych rocznie, tyle że Tf i tak pokrywa to z nawiązką. Oto sensacyjny raport Raportera opracowany na podstawie danych z KRSu:
Cytat:
Nie wiem czy to odpowiedni moment do przeprowadzenia analizy spółki. Powiem wam jednak że dotarłem do tak ciekawego raportu, że aż muszę się z wami podzielić wnioskami. Nie ma tu nic kontrowersyjnego, więc chyba mogę to uczynić, zwłaszcza że finansowy status spółki w zasadzie się nie zmienia od lat podobnie jak wysokość i struktura budżetu. Przedstawię suche dane aczkolwiek nieco tłumaczone(przez laika więc czekam na poprawki).
Najpierw udział Bogusia na który wszyscy zrzędzą:
Tf sponsoruje Wisełkę conajmniej:
2005- 5mln
2006- 7mln
2007- 7mln
Nie wiem czy w to wliczone jest jeszcze podniesienie kapitału spółki poprzez 2 krotną emisję 50tys akcji w 2005 i 2006 roku łącznie o 10mln złotych.
Budżet Wisły niezmiennie wynosi ok. 36 mln złotych.
Wydatki:
1 Pensje: 2007 16,5 mln złotych!! 2006 15,5 2005 13mln 2004 16mln(jak widać powróciliśmy do poziomu z 2004)
2 odsetki 2mln zł a było 3,5 w 2004
3 8mln usługi obce(nie wiem co tutaj wchodzi, podejżewam że wynajem stadionu, chartery, hotele, zgrupowania)
4 1,5mln ubezpieczenia
5 2mln prąd woda sprzęt
6 2mln podatki
Dochody!!!:
Przychody: 18 mln (7 od Tf) w 2007 a w poprzednich latach regularnie 27 mln z mniejszym udziałem kasy z Tf! (to jak rozumię kontrakty reklamowe, wpływy z biletów)
+ 13 mln za sprzdaże (za Kubę chyba ok 10mln)
Obecnie spółka od początku działalności zanotowała stratę 58 mln złotych. Mamy 81 mln zobowiązań krótkoterminowych, z czego 67 wobec Tf.
Co roku spłacamy jedynie odsetki. A z tego domniemanego długu spłaciliśmy jedynie ok 15 mln w 2004 roku i to nie dzięki temu że sprzedaliśmy piłkarzy, ale głw dzięki temu że sprzedaliśmy jakieś aktywa za sporą kasę(sprzedanie Żurawia itp. wystarczyło tylko na domknięcie budżetu bez pomocy Tf, co już w kolejnych latach nie było możliwe).
Ogólnie:
odsetki spadły do 2 mln
dług nie zleciał od 2004 roku
sprzedaż piłkarzy idzie na domknięcie budżetu i zakup nowych(nawet tych odpadów)
Nie dziwmy się że Wisła nie szaleje na rynku transferowym. Jest to możliwe na kilka sposobów: kasa z telefoniki(która już dokłada co roku 2 mln Euro), kasa od sponsora, kasa z europejskich pucharów.
8 miejsce w lidze kosztowało nas conajmniej 8 mln złotych!!
Cupiał nie jest wcale Bee ludziska.
Teraz już wiecie dlaczego Nei uzależniony jest od Beitaru(bo to pewnie 5 mln złotych jeżeli nie zagramy w grupie UEFA).
Szczęście że sprzedaliśmy Dudkę bo to oznacza zamknięcie budżetu na ten rok nawet przy odpadnięciu z pucharów. Ale jeżeli:
1 nie będzie sukcesu w pucharach
2 nie będzie strategicznego sponsora
Za rok będzie trzeba sprzedać Brożka żeby zamknąć budżet.
Nie dziwcie się Cupiałowi. Daje ok 2mln Euro rocznie, a z tego praktycznie nic nie idzie na transfery tylko na bierzącą działalność. Może na transfery te 2mln dawałby bardziej ochoczo.
Pozdrawiam. Teraz wiecie o Wiśle już chyba wszystko. A jak ktoś chce zobaczyć cały raport to podam linka do strony skąd za 10 złotych można sobie pobrać. Pocieszające jest to że 5 mln więcej bedzie dawać Canal+ a to oznacza że w przypadku samego tylko mistrzostwa Polski Cupiał nic nie będzie musiał dokładać jeżeli sprzedamy Brożka
|
Mam nadzieje że po tym raporcie jeszcze bardziej będziecie dopingować Wisełkę, bo właśnie mamy szansę zarobić na to żeby nasza drużyna była silniejsza a nie słabsza w przyszłym roku. A Telefonica może nie będzie musiała dawać 2 mln Euro tylko po to żeby domknąć budżet.
Ciekawe na jakim poziomie obecnie kształtuje się budżet płacowy. Nie pamiętam kogo utrzymywaliśmy drogiego w 2007 a kto teraz nowy jest na liście płac w kontekście budżetu 2008.
Odszedł na początku roku Kosowski co pokryło się z zatrudnieniem Matusiaka. Więc tu na 0.
Doszedł Diaz i Łobodziński.
Natomiast zyski możemy mieć bo już nie opłacamy Błaszczykowskiego(50tys Euro), Dudki(100tys Euro), Kokoszki(40tys Euro), Paulisty(50tys Euro), Dudu(30tys Euro), Stolarczyk(70tys Euro), Penksa(50tys), Burns(150tys), Thwaite(100tys), Svitlica(50tys), Mijailovic(60tys), Radovanovic(50tys). Kwoty w nawiasach to nie ich pensje tylko zysk dla budżetu w porównaniu z poprzednim rokiem.
Ok. 1,5 mln złotych może mamy mniejszy budżet dzięki tym zmianom tak mi wychodzi z obliczeń, więc pewnie wynosi on obecnie ok 15mln złotych.
Pewnie więc jest jeszcze z 2 mln Złotych na opłacanie nowych piłkarzy. Budżet płacowy raczej nie powinien rosnąć, a raczej przy tym samym budżecie mamy szansę na zatrudnienie lepszych piłkarzy. Przede wszystkim kontrakty niedługo kończą się Baszczyńskiemu i Cantoro. Zapewne ta 2 pójdzie w odstawkę, albo dostanie połowę niższy kontrakt.