Wyświetl pojedynczy post
Raporter
Senior Member

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.08.2008, 15:28
Mam pytanie? Czy chcecie żeby przedstawić wam sytuację spółki w obrazowy sposób? Są to bardzo ciekawe wnioski i dane. Ale podam je tylko jeżeli nie będzie marudzenia beblania i to dodatkowo zmobilizuje was do dopingu w meczu z Beitarem!! Nie wiem czy to odpowiedni moment. Ale coś mi się wydaje że za dużo tu pretensji do Cupiała, a może to by trochę oczyściło atmosferę!! Przed bardzo ważnym momentem dla nas bo brak awansu będzie niestety oznaczał brak wzmocnień. I tego możecie być pewni. Nas poprostu nie stać. I taka prawda.

Dobra nikt nie zgłasza sprzeciwu więc puszczam sensacyjną analizę w eter Mam nadzieję że wyciągniecie tylko optymistyczne wnioski i to uzdrowi nieco atmosferę "spłacania długu Telefonice" bo defacto dług ten kosztuje nas 2mln złotych rocznie, tyle że Tf i tak pokrywa to z nawiązką. Oto sensacyjny raport Raportera opracowany na podstawie danych z KRSu:

Cytat:
Nie wiem czy to odpowiedni moment do przeprowadzenia analizy spółki. Powiem wam jednak że dotarłem do tak ciekawego raportu, że aż muszę się z wami podzielić wnioskami. Nie ma tu nic kontrowersyjnego, więc chyba mogę to uczynić, zwłaszcza że finansowy status spółki w zasadzie się nie zmienia od lat podobnie jak wysokość i struktura budżetu. Przedstawię suche dane aczkolwiek nieco tłumaczone(przez laika więc czekam na poprawki).

Najpierw udział Bogusia na który wszyscy zrzędzą:
Tf sponsoruje Wisełkę conajmniej:
2005- 5mln
2006- 7mln
2007- 7mln

Nie wiem czy w to wliczone jest jeszcze podniesienie kapitału spółki poprzez 2 krotną emisję 50tys akcji w 2005 i 2006 roku łącznie o 10mln złotych.

Budżet Wisły niezmiennie wynosi ok. 36 mln złotych.

Wydatki:
1 Pensje: 2007 16,5 mln złotych!! 2006 15,5 2005 13mln 2004 16mln(jak widać powróciliśmy do poziomu z 2004)
2 odsetki 2mln zł a było 3,5 w 2004
3 8mln usługi obce(nie wiem co tutaj wchodzi, podejżewam że wynajem stadionu, chartery, hotele, zgrupowania)
4 1,5mln ubezpieczenia
5 2mln prąd woda sprzęt
6 2mln podatki

Dochody!!!:
Przychody: 18 mln (7 od Tf) w 2007 a w poprzednich latach regularnie 27 mln z mniejszym udziałem kasy z Tf! (to jak rozumię kontrakty reklamowe, wpływy z biletów)
+ 13 mln za sprzdaże (za Kubę chyba ok 10mln)

Obecnie spółka od początku działalności zanotowała stratę 58 mln złotych. Mamy 81 mln zobowiązań krótkoterminowych, z czego 67 wobec Tf.
Co roku spłacamy jedynie odsetki. A z tego domniemanego długu spłaciliśmy jedynie ok 15 mln w 2004 roku i to nie dzięki temu że sprzedaliśmy piłkarzy, ale głw dzięki temu że sprzedaliśmy jakieś aktywa za sporą kasę(sprzedanie Żurawia itp. wystarczyło tylko na domknięcie budżetu bez pomocy Tf, co już w kolejnych latach nie było możliwe).

Ogólnie:
odsetki spadły do 2 mln
dług nie zleciał od 2004 roku
sprzedaż piłkarzy idzie na domknięcie budżetu i zakup nowych(nawet tych odpadów)
Nie dziwmy się że Wisła nie szaleje na rynku transferowym. Jest to możliwe na kilka sposobów: kasa z telefoniki(która już dokłada co roku 2 mln Euro), kasa od sponsora, kasa z europejskich pucharów.
8 miejsce w lidze kosztowało nas conajmniej 8 mln złotych!!

Cupiał nie jest wcale Bee ludziska.
Teraz już wiecie dlaczego Nei uzależniony jest od Beitaru(bo to pewnie 5 mln złotych jeżeli nie zagramy w grupie UEFA).
Szczęście że sprzedaliśmy Dudkę bo to oznacza zamknięcie budżetu na ten rok nawet przy odpadnięciu z pucharów. Ale jeżeli:
1 nie będzie sukcesu w pucharach
2 nie będzie strategicznego sponsora
Za rok będzie trzeba sprzedać Brożka żeby zamknąć budżet.

Nie dziwcie się Cupiałowi. Daje ok 2mln Euro rocznie, a z tego praktycznie nic nie idzie na transfery tylko na bierzącą działalność. Może na transfery te 2mln dawałby bardziej ochoczo.

Pozdrawiam. Teraz wiecie o Wiśle już chyba wszystko. A jak ktoś chce zobaczyć cały raport to podam linka do strony skąd za 10 złotych można sobie pobrać. Pocieszające jest to że 5 mln więcej bedzie dawać Canal+ a to oznacza że w przypadku samego tylko mistrzostwa Polski Cupiał nic nie będzie musiał dokładać jeżeli sprzedamy Brożka
Mam nadzieje że po tym raporcie jeszcze bardziej będziecie dopingować Wisełkę, bo właśnie mamy szansę zarobić na to żeby nasza drużyna była silniejsza a nie słabsza w przyszłym roku. A Telefonica może nie będzie musiała dawać 2 mln Euro tylko po to żeby domknąć budżet.

Ciekawe na jakim poziomie obecnie kształtuje się budżet płacowy. Nie pamiętam kogo utrzymywaliśmy drogiego w 2007 a kto teraz nowy jest na liście płac w kontekście budżetu 2008.
Odszedł na początku roku Kosowski co pokryło się z zatrudnieniem Matusiaka. Więc tu na 0.
Doszedł Diaz i Łobodziński.
Natomiast zyski możemy mieć bo już nie opłacamy Błaszczykowskiego(50tys Euro), Dudki(100tys Euro), Kokoszki(40tys Euro), Paulisty(50tys Euro), Dudu(30tys Euro), Stolarczyk(70tys Euro), Penksa(50tys), Burns(150tys), Thwaite(100tys), Svitlica(50tys), Mijailovic(60tys), Radovanovic(50tys). Kwoty w nawiasach to nie ich pensje tylko zysk dla budżetu w porównaniu z poprzednim rokiem.

Ok. 1,5 mln złotych może mamy mniejszy budżet dzięki tym zmianom tak mi wychodzi z obliczeń, więc pewnie wynosi on obecnie ok 15mln złotych.

Pewnie więc jest jeszcze z 2 mln Złotych na opłacanie nowych piłkarzy. Budżet płacowy raczej nie powinien rosnąć, a raczej przy tym samym budżecie mamy szansę na zatrudnienie lepszych piłkarzy. Przede wszystkim kontrakty niedługo kończą się Baszczyńskiemu i Cantoro. Zapewne ta 2 pójdzie w odstawkę, albo dostanie połowę niższy kontrakt.
Ostatnio edytowane przez Raporter : 04.08.2008 o godz. 16:09.
Odpowiedz cytując