No cóż zdarza się . Może lobby , może nie lobby . W internecie jest dostępny dosyć obszerny raport dotyczący efektów tego rozporządzenia .
Cytat:
Na dobrą sprawe masz racje...
Zacznie się od 90 mln. skończy się na miliardach.
(przy okazji ile jewrobiurw przytuli z tej forsy? i ile etatów powstanie?)
|
Niewątpliwie , to jest tak gigantyczny program że trzy pokolenia setki biurw będą się dzięki niemu utrzymywały.
A jego wprowadzenie zostało tylko i wyłącznie motywowane wyczerpującymi się zapasami kawioru i win francuskich zalegających w magazynach brukselskich biurw .
W Unii nie ma celów wyższych jest tylko , kasa , kasa i kasa .
Cytat:
|
No ale jak mamy centralne zarządzanie to co poradzić. Mamy w Polsce warszawocentryzm - a po utracie państwowości będziemy mieć brukselocentryzm
|
CO sądzisz (a raczej wiesz) o zasadzie pomocniczości ?
Cytat:
Utopia Eurokratów
Coraz bardziej ograniczana demokracja staje się w UE pozorem. Lawinowo narastające unijne prawo przestaje wyznaczać ramy wolności, a staje się regulaminem życia UE coraz szczelniej zabudowywana jest przez nowe normy prawne, regulacje i zarządzenia. Nad głowami jej obywateli jak miecz Damoklesa wisi Karta praw podstawowych. Prawa w Europie muszą zostać ujednolicone, tłumaczą nam prawodawcy z Brukseli. Dla naszego dobra zostaną „zharmonizowane” i aby „zwiększyć ich efektywność dla prawnej obrony jednostki”, dostaniemy w prezencie ich kolejny pakiet.
|
Bronek Wildstein i jego fizolofofowanie na temat Unii bywa coraz bardziej zabawne.
Bardzo mnie ciekawi na jakich danych opiera się pisząc o
lawinowo narastającym unijnym prawie . Bardzo chętnie zobaczył bym jakieś wykresy .
Cytat:
na Maderze(Portugalia) rosną banany (taka tutejsza odmiana) smaczniejsze od tych które zazwyczaj są w sklepach(spełanijacych normy unijne), problem w tym że są mniejsze, a Unia zabrania eskportu/importu takich, skutkiem czego już nie można ich kupić w Europie poza Maderą, zjadają je mieszkańcy wyspy, a eksportują jedynie te spełniające normy (większe ale nie takie smaczne).
Ps. czasem w sklepahc można trafić na małe banany, tu akurat nie orientuję się na jakiej zasdzie i pod jakie pargafry one podlegają, ale to nie są te z Madery a bodajże z Indochin, w każdym bądź razie bananów odmiany maderyskiej poza wyspą sprzedawać nie można (to wiem od osoby która tam mieszka, więc pewne na 100%)
|
Wklejałem ostatnio informacje dotyczącą planowanej przez komisję europejską redukcji ograniczeń dotyczących standardów 26 owoców i warzyw i ,,poluzowania" przepisów dotyczących pozostałych objętych tymi specyficznymi normami . Idzie w dobrym kierunku , ale nikt nie zabrał głosu kiedy wkleiłem te informacje .Natomiast jak trzeba Unii dowalić , to kolejka jest dosyć spora . Taką mamy modę .
Cytat:
|
Mam nadzieje że w Polsce się nie uda takich eksperymentów zaszczepić
|
Ja też mam taką nadzieję .
Z dedykacją dla fanów Mikkego
http://korwin-mikke.blog.onet.pl/
Cytat:
Trzeci wniosek: gdyby zrobić naprawdę radykalną reformę (obniżyć stosunek wydatków publicznych do PKB do 10%) to za parę lat pierwszy Polak mógłby stanąć na Marsie. Bez znaczącego uszczerbku dla gospodarki.
Oczywiście: gdyby był wysłany przez polską prywatną firmę. Być może dofinansowaną z budżetu wojskowego i reklamowego.
|

On już ma swój własny świat .