Wyświetl pojedynczy post
ventum
Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.08.2008, 22:49
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
ach jak ja bym chciał aby naszym właścicielem był Klicki Drzymała czy towarzysz Walter

Jeżeli dla Ciebie wzorem inwestorów sa tacy ludzie jak :

Walter z ogromnym wewnętrznym długie 1 mistrzostwem Polski i 3 kompromitacjami w pucharach

Klicki inwestor co awanse wywalczył korupcja a w rozpadającym sie zespole jest może 2 dobrych graczy, nawet na rezerwy Wisły Cupiała był za cienki

Drzymał wielki biznesmen co zainwestował dziesiatki milionów na wsi i musiałby corocznie dokładać 200-300 % tego co w Krakowie Poznaniu czy Warszawie aby innym dorównać

a najlepszym wzorem jest el Profesore naprawdę Filipiak właścicielem Wisełki puchary skończylibyśmy na Białorusi fajny 0-3 w dupe w czerwcu

lemoniadowy joe

Czy chwyty poniżej pasa to Twoja specjalność ? Polemizuję z sambo który twierdzi że w polskiej piłce (sporcie?) nie ma innego sposobu finansowania niż pożyczka od spółki-matki do klubu. Podałem dwa przykłady klubów które idą inną drogą i pochwaliłem KGHM za profesjonalne finansowanie Zagłębia i Ruch za innowacyjność bo jako pierwsi odważyli się skorzystać z możliwości jakie daje rynek kapitałowy. I nie wmawiaj mi że wzorem jest dla mnie Klicki który jest już skończony w futbolu z wiadomych powodów czy Walter. Te i inne nazwiska padły w konteście długu wewnętrznego o kŧórym dyskutuje z sambo i stwierdziłem tylko tam że nic mi nie wiadomo żeby którykolwiek z tych panów prowadził politykę pożyczek wewnętrznych na skalę porównywalną do Telefonikowej. Jeśli masz inne informacje to podaj wraz ze zródłem.

Może Cię zaskoczę ale z dwóch Walter, Cupiał wolę w Wiśle tego drugiego mimo jego znanych wad - przynajmniej nie muszę się martwić że zbruka wiślackie barwy i np. sprowadzi do Wisły piłkarzy-pedałów a następnie każe im wystąpić w kolejnej edycji "Tańca z (białymi) gwiazdami" w wersji "homo"...A Drzymale należy się szacunek za to co zrobił dla polskiej piłki i życzyłbym sobie żeby inni inwestorzy z własnej kasy budowali stadiony, bazy i zaplecze i osiągali przy tym porównywalne sukcesy sportowe. Szkoda że miał pecha i nie chcieli go najpierw pseudo-działacze z Lecha jeszcze zanim zainwestował w Grodzisk a ostatnio nie udało mu się dojść do porozumienia ze Śląskiem. I z Filipiaka też bym się nie śmiał bo zaczął odbudowę klubu od fundamentów inwestując w baze i szkółki młodzieżowe co zaprocentuje w przyszłości podobnie jak transfery młodzieżowych reprezentantow Polski. A wyciągnięcie klubu trzecioligowego na salony po 20 latach przerwy jak na 5-letnią kadencję to chyba nie mało ? Bogusławowi też należy się szacunek za to że wyciągnal Wisłę z tarapatów, wyniki sportowe i wzmocnienie marki klubu. Nigdy nie twierdziłem że jest najgorszym właścicielem klubu piłkarskiego w Polsce.

Cytat:
ventum - spoko - podwyzszenie kapitału - spoko - tylko co z tego ma inwestor? Podwyzszenie kapitału de facto odracza egzekucje podatkową i tyle. Porównujac kluby radzę też porównać osiągniecia. A już stwierdzenia o płce ręcznej kontekscie o którym dyskutujemy czyli piłce nożnej - to jak porównywanie roweru górskiego do kolarzówki.
I to 5 mln z New Connect - powiem Ci cos ventum - New Connect to obecnie najwiekszy legalny przekręt w Polsce - jestem ciekaw kiedy panowie z ABW czy CBA przyjrzą się problemowi
sambo

Szacunek za to że z otwartą przyłbicą próbujesz bronić Telefonikowej polityki i nie denerwuj się tak. Ktoś to musi i tak robić a lepiej by było żeby "drugą stronę" reprezentował ktoś "na poziomie" więc się nie zrażaj do tego forum.

Na stronie 99 wątku "nibylandia" doszliśmy do consensusu że sama operacja oddłużania Wisły SA poprzez podwyższenie kapitalu akcyjnego i objęcie nowych akcji przez TFK nie poskutkowałaby konfiskatą przez fiskusa 1/5 przychodu jak w przypadku darowizny. Opodatkowanie nastąpiłaby ewentualnie w wyniku wyjścia TFK z inwestycji w Wiśle. Tu jest zgoda ale nie do końca bo jest możiwość że TFK w roku podatkowym w którym ewentualnie odsprzedałaby akcje Wisły innemu podmiotowi mogłaby odnotować w bilansie stratę i w efekcie nie zapłaciłaby podatku CIT za przychody z tytułu sprzedaży akcji. Tylko co z tego jak to jest sprowadzeniem sprawy do absurdu bo przecież wyjśćie Cupiała z inwestycji w TFK będzie miało podobne konsekwencje. Przecież nawet w "rajach podatkowych" płaci się jakieś podatki...

New Connect z definicji jest rynkiem wysokiego ryzyka i akcje kupują tam inwestorzy którzy w przeciwieństwie do Cupiała nie mają awersji do ponadstandardowego ryzyka. Wałki zdarzają się nawet na oficjalnej GPW i rolą organów państwa jest ich ściganie. A co z tego przyjdzie inwestorowi ? Ma do dyspozycji za darmo kapitał który może zainwestować w cokolwiek w granicach prawa oczywiście i nie musi się martwić o jego zwrot ani nawet o wypłatę dywidendy z zysku drobnym ciułaczom w wypadku jeśli jest strategicznym akcjonariuszem. Jeśli będzie miał go w nadmiarze to może np. zbudować konglomerat spółek Wisła Kraków SA Holding (vide post Framata nr 2859 na str. 96 w niniejszym wątku) albo udzielić pożyczki oprocentowanej ...Telefonice SA
Pozatym czy są jakieś przeszkody formalno-prawne które blokują możliwość wejścia klubom sportowym na regularny parkiet ? Niedawno ustawodawca zliwidował w Kodeksie Spółek Handlowych Sportowe Sþólki Akcyjne które zostały zastąpione przez Sþółki Akcyjne co sugerowałoby że przepisy ujednolicono.

Sambo z Twoich postów można wysnuć wniosek że Wisłę SA czeka marny los i postępowanie upadłościowe gdy Cupiał zapragnie wycofać się z inwestycji bo o frajera który odkupi klub i bedzie spłacał "dług" TFK raczej będzie trudno. Według tej filozofii postępowania chodzi o uniknięcie opodatkowania przy wyjściu z inwestycji a w spółce która ma ujemną wartość fiskus nie ma czego szukać. Nieprawdaż ?
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez ventum : 04.08.2008 o godz. 00:14.
Odpowiedz cytując