Bronex napisał(a):

Losowanie dla Lecha dosyć szczęśliwe. Bałem się ,że trafią Stuttgart. Na szczęście ta szwajcarska drużyna jest do ogrania. Nie będzie łatwo jak z Chazarem Chelsea Lenkoran ale przy odpowiedniej koncentracji o korzystny wynik jestem spokojny.
Legia trafiła na cholernie niewygodnego rywala. FK Moskwa po 15 kolejkach rozgrywek ligii rosyjskiej zajmuje 13. lokatę z 16 punktami. Na 16 drużyn to oczywiście miejsce mało imponujące jednak w ocenie drużyny może być bardzo mylące. Pomimo tego ,że drużyna prowadzona przez ukraińskiego trenera Olega Błochina najczęściej remisowała z ligowymi średniakami a z potentatami pokroju Zenita ( 2 kolejka 0-2) czy Lokomotiwu Moskwa ( 15 kolejka 0-3) przegrywała , potrafiła również zanotować bardzo dobre spotkania np. w 7 kolejce zremisowali ze Spartakiem Moskwa 1-1 (gol dla FK Moskwa strzelony przez 30 letniego argentyńskiego napastnika Hectora Bracamonte), mecz z 14 kolejki (świeży z 20 lipca br.) z CSKA Moskwa wygrany 0-2 (gole dla FK Moskwy Ivanov i Ciżek). Dodatkowo taka informacja obecnie trzy pierwsze drużyny ligii to (po 15 kolejkach) 1 Rubin Kazań (FK przegrało z nimi 1-2 w 9 kolejce) 2 Amkar Perm (FK zremisowało z nimi 1-1 w kolejce 5) i 3 miejsce to Dynamo Moskwa i też tutaj remis 1-1 w kolejce szóstej.
Z pucharu Rosji odpadli w ćwierćfinale po meczu z Amkarem Perm przegranym 2-1 .
Ogólnie liga rosyjska to jedna z czołowych lig europejskich i żeby w niej nawet odnosić regularne remisy trzeba mieć solidną i wyrównaną kadrę. Z lepszych zawodników FK można wymienić
napastnicy Hector Andreas Bracamonte i Maximiliano Gastón Lopez (13 meczów 2 bramki w obecnym sezonie , wcześniej Barcelona FC kupiony za 2 mln euro do FK)
pomocnicy Ciżek , Samiedow , Ricardo.
obrońcy Dmitrij Godunok, Roman Hubnik , Oleg Kuźmin , Mariusz Jop (zagrał we wszystkich 15 spotkaniach w lidze).
bramkarz Jurij Żewnow.
Przed sezonem szeregi FK Moskwa zasili Zvonimir Vukić, Aleksander Samiedow z Lokomotiwu Moskwa (który sporo ich kosztował). Jednocześnie FK Moskwa sprzedało jednego ze swoich kluczowych graczy Romana Adamowa (napastnik) do Rubina Kazań.
Najbliższy mecz ligowy FK Moskwa gra 2 sierpnia br. z Zenitem Sankt-Petersburg w Pitrze ;-) Sądząc po newsach albo ich braku to temat Legii jest jeszcze bardzo daleko, teraz dla nich najważniejsze jest spotkanie z Zenitem aby z meczu na mecz uciekać ze strefy spadkowej.
|
Zgadza sie,Bronex. I ja mysle, ze Lech powinien sobie poradzic - a Legia ? Wydaje mi sie,ze w tym sezonie atak FK Moskwa nie jest najskuteczniejszy- tu jest wiec szansa dla Legii - ale bedzie ciezko, oj ciezko...