|
Dzisiaj obejrzałem z przyjemnością te dwa spotkania polskich drużyn. Dwa tygodnie temu miałem (chyba nie tylko ja) poważne obawy ,żeby to wszystko nie skończyło się "jak zawsze" ale dzisiaj pozytywnie pod wieloma względami piłkarze polskich drużyn mnie zaskoczyli. Zarówno Legia jak i Lech , uwzględniając fazę rozgrywek jak i poziom rywala zrobili swoje i to cieszy. Podobał mi się doping kibiców Lecha i atmosfera jaką stworzyli. Nawiązując do tej polemiki wcześniejszej o zaangażowaniu emocjonalnym w kibicowanie polskim drużynom i uosabiania tego z patriotyzmem. Myślę,że wszyscy pozostaniemy w tym obszarze kibicami swoich drużyn ale czy musimy od razu źle życzyć rywalowi z którym potykamy się na codzień w lidze. Polski patriota powinien szanować to co polskie więc jakby na to nie patrzeć polskie drużyny w pucharach międzynarodowych pod to w jakimś stopniu podpadają (no dobra wyłączając z tego wszystkiego Cracovię). Myślę ,że możemy czynić sobie różne wstręty i dopiekać ale gdziś w tym wszystkim nie powinniśmy też tracić zdrowego rozsądku. Trzymam kciuki za pozytywne losowanie dla nas , Lecha i Legii jutro. Nadchodzące mecze na pewno zwerfikują ile rzeczywiście jest wart Lech i Legia.
|