Wyświetl pojedynczy post
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.07.2008, 17:57
<Crasch> napisał(a):Wyświetl post
Wilku, w hurtowni mnie rozjebali cena twojego zestawu u nich wyniosła ok. 3500 zł
Zapewne chcą mnie oszukać
Nie zapewne tylko tak.

Cytat:
Wyienili tylko płyte główną zeby można było pozniej dokupić drugą karte (niby twoja za słaba) ale by kosztowała 1500?
Ooo! - ciekawe, a jakaż to?

Na NVidii?
Swoją drogą ciekawe czy debil rozróżnia SLI od CF.

I co to znaczy za słaba?
Cytat:
jaka to strona w której konfigurowałeś kompa?
kdo.pl

ps.
Co to za hurtownia (czy ściślej oszusci?)?

Masz (odbiór osobisty we Wrocku - Dubois 6) - zmieniłem jedynie zalilacz na mocniejszy (na wszelki wypadek).

http://www.morele.net

Reptilex napisał(a):Wyświetl post
Ciezko mi powiedziec, specjalnie opisalem dokladniej jego przeznaczenie i moje wymagania bys mogl sam zadecydowac.

Generalnie chyba jest tak, ze ceny zwiekszaja sie o mniejsza stawke w stosunku do lepszego modelu,a w pewnym momencie jest skok gdzie lepszy model jest juz duzo drozszy.
Na przykladzie cen dyskow:
200GB - 120
250GB - 130
320GB - 140
400GB - 175
i widac ze ta wieksza roznica pojawia sie przy 400, wiec wybieram 320.
Hmmm... interesująco to przedstawiłeś. Tyle że to niewiele ma wspólnego z rzeczywistością

Bo zobacz - po pierwsze porównujesz nieprzystajace ze soba modele (w dyskach mniejsze to starsze i zazwyczaj gorsze) do tego załóżmy że model 500 GB to model podstawowy (stan na dzisiaj bo obecnie na jednym talerzu miesci się 250gb do 320 gb max) i droższym modelem... jest ten 250 GB. A dlaczego? Bo odjęto mu talerz ale koszt elektroniki jest identyczny jak w większym modelu. I jak to liczymy? Pomijajac kwestie wielkosci bufora (w danej serii) wyliczamy cene 1 GB.
Stan na dzisiaj.
Barracuda seria 10 ST325041*0AS - 250 GB cena 140 zł a to oznacza 0,56 zł za 1 GB
seria 11 ST3500320AS - 500 GB cena 195 zł -> 0,39 zł za 1 GB
seria 11 ST3750330AS - 750 GB cena 345 zł -> 0,46 zł za 1 GB

_____
*Oznaczenie liczby talerzy w Seagate i Maxtorze (obecnie)

Cytat:
To odnosnie procesora, doradz czy lepszy Intel czy AMD dla mnie.
Tak czy inaczej póki co intel.
Nie ustawiłeś się z kwotą, nie chcesz kręcisz e8400.

Cytat:
Plyta to juz calkiem freestyle, a najbardziej niekumaty jestem z grafiki.
Jak nie grasz to HD3650 styknie idealnie (choć ja poczekałbym na na HD4650) ew. mozna byłoby wziąść HD3850.
Cytat:
Pamiec tez roznych firm i nie wiem ktora lepsza.
Działające

A tak na serio zazwyczaj jeśli kości to sa Elpidy lub Microny, + liczba warstw pcb na module. A to juz zalezy od tego jaką serie wypuści dana firma. Tyle ze jak Ciebie nie interesuje krecenie to odpuściłbym sobie noname i kazde o określonym parametrze tj. 800 na dziisaj (i dobrze jakby to było CL4). Mowa o DDR2, na dzisiaj bo póki co DDR3 to drozyznai wzrostu wydajności jakiegoś wielkiego nie ma.
Cytat:
Podsumowywyujac, gornej granicy nie okreslam, chcialbym by byl najlepszy cena/jakosc na potrzeby biurowe. Taki by "kolejny lepszy model" juz bylby znacznie drozszy.
Moze dalbys rade porownawczo wkleic jakies 2 zestawy?
Dwóch nie wkleje - bo zalezy o czym myślisz mając na mysli wydajność. Jak o grach to wiadomo grafika i takty (przy dwóch rdzeniach). Jak cad to liczba rdzeni i takty w procku.

Więc nie bede kombinował Tylko wklejam to.

GDDR w karcie mają być nr3 nie 2!
Choć kurcze patrząc na wydjaność HD3650 a wydajność HD4850 to cena tego pierwszego powinna mieścić się w 100 zł. Ale skoro nie grasz - pasyw, i GDRR3 512 to fajna rzecz (przy pełnym wsparciu w przeciwieństwie do NVidii) dekodowania HD. (Choć tak jak pisałem poczekałbym na HD4650)
Ostatnio edytowane przez Wilku : 30.07.2008 o godz. 18:04.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Odpowiedz cytując