Wyświetl pojedynczy post
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.07.2008, 17:46
To ja napisze o 2 filmach ktore mi dane bylo ostatnio obejrzec

1.Pathology
http://www.filmweb.pl/f411099/Pathology,2007

Historia kolesia ktory w ramach stazu poznaje 'kolegow' ,ktorzy oprocz krojenia trupow, maja o wiele ciekawsze zajecie

Film zapowiadal sie niezle, oryginalna historia, dobre aktorstwo, wszystko fajnie zmontowane....tyle ze nie przekonalo mnie to.
Zamiast dobrze psychologicznie zarysowanych bohaterow, ujrzalem taka lekka prowizorke.Zamiast logiki, jej brak, zamiast efektownego zakonczenia, efekciarskie.

Generalnie fim mnie nie przekonal, jednak mysle ze tym, ktorzy maja troche inny gust, moze sie podobac.
Jak komus sie nudzi , spokojnie moze ogladnac.

2.Stay
http://zostan.filmweb.pl/

Z tym filmem natomiast jest odwrotnie - dla mnie to prawdziwa bomba, niestety z opoznionym zaplonem(ale o tym dalej bedzie).
Historia psychiatry(Ewan McGregor) ktory przejmuje pacjenta(Ryan Gosling ) od swojej kolezanki po fachu.
Pacjenta ktory za 3 dni , dokladnie o 24 w nocy zamierza sie zabic...Czy uda mu sie go uratowac?

Jest to film dla lubacych kino Lincha.Pokrecony jak cholera, swietnie zmontowany i zagrany ,znakomita czilautowa muzyka - psychodeliczne wizje przeplataja sie z flashbackami, tak ze im dalej, tym mniej wiemy o co w tym wszystkim biega.
Jesli chodzi o akcje to w sumie sie niewiele dzieje wiec nie polecam go ludziom, kladacym na to nacisk.

Co ciekawe zakonczenie wyjasnia wszystko i nie pozwala na dowolna interpretacje - co bardzo mi sie spodobalo
Problem w tym, ze ja po skonczonym seansie, nadal nie wiedzialem o co w tym filmie chodzilo.
Jedyne czym moge sie usprawiedliwic to to ze oglaldalem go na poimprezowej zwale , gdzie bardziej koncentrowalem sie na bolu lba niz na odgadnieciu sensu tego filmu.
Tak wiec bylem troche zawiedziony, ale wystarczylo bym przeczytal kilka zdan wyjasnienia na jakims z forum by zrozumiec ze historia jest cudowna.

Polecam mocno sie skoncentrowac na 1 i ostatniej scenie, oraz na postaciach tam wystepujacych oraz za bardzo nie przejmowac sie tym ze im dalej w las, tym ciezej

A jak sie nie uda to znalesc gdzies rozwiazanie zagadki(choc wersji jest pewnie sporo, natomiast tylko 1 ta wlasciwa) a bedziecie oczarowani oryginalnoscia tego filmu

pozdrawiam.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując