Wyświetl pojedynczy post
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.07.2008, 01:52
Heban jak zwykle mądrze prawisz, ale mam dwa zastrzerzenia.
To co napisałeś jest jak najbardziej rozsądne i w każdym normalnym państwie zapewne postąpiono by w ten sposób. Ale sam fakt skali naszych problemów świadczy o tym, że do normalności nam daleko.
Po pierwsze wszelkie procedury prawne trwałyby tyle, że ostateczne prawomocne wyroki zapadłyby najwcześniej za dwa lata, mówisz lepszy rydz niż nic, ale ja mam wrażenie, że przez te dwa lata ktoś by sprawie uciął głowę. Ponadto nie jestem przekonany, czy takie wyroki są w ogóle możliwe. Teoretycznie nie ma już czegoś takiego jak SSA, od tego roku jest już tylko SA i jako zwyczajne SA kluby podlegają prawu jak każda inna spółka akcyjna. Problem w tym, że prawo nie działa wstecz, więc prawdopodobnie kluby musiałyby odpowiadać jako SSA. Znając polskie prawo, to jedno dodatkowe S robi wielką różnicę i byćmoże sprawia nawet, że kluby są jednak nietykalne, to jest Polska, tu prawo służy do robienia machlojek.
Po drugie mówisz, że FIFA i UEFA nie mają nic do decyzji sądowych dotyczących działania spółki akcyjnej. Z prawnego punktu widzenia jest to oczywista oczywistość, tylko nie wiem, czy Blatter, czy inny Platini o tym wie. A nawet jak wie, to wątpię żeby z tej wiedzy skorzystał. Technicznie nie ma możliwości wpływu na takie postępowanie, w praktyce FIFA i UEFA wielokrotnie groziły zawieszeniami wszystkim federacjom, w których rząd bądź sąd próbowały ingerować w sprawy związku. Jednym z głównych założeń istnienia FIFA i UEFA jest chronienie interesów lokalnych bossów, głównie poprzez stawianie członków federacji ponad prawem. To jest mafia, oni pomogą Listkowi w jego małych polskich machlojkach, a on im pomaga w ich większych machlojach jako naczelny potakiwacz.
Odpowiedz cytując