Wyświetl pojedynczy post
Ricon
Member

Od: 11.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.07.2008, 10:34
No nareszcie skonczyla mi sie przymusowa karencja (chociaz jak kazdy - bylem niewinny ) Kilka słow o Kamerunczyku Etienne. Otóż wczesniej gral w klubie Caiman Douala z którym awansował do I ligi kaamerunskiej. W II lidze byl jednym z najlepszych graczy i chyba 2 strzelcem swojej druzyny. 11 dni temu wraz ze swoim kolega z druzyny Alexandre Mbelle Mbongo (20 lat) (najlepszy pilkarz II ligi kamerunskiej w zeszlym sezonie oraz król strzelców) przylecieli do Warszawy. Alex zostal w Wawie trenujac w Legi zas Etiene pojechal do Krakowa. W sumie szkoda ze nie zalapal sie do druzyny ME. Z tego co mi mowile Alex, Etiene jest naprawde bardzo dobrym zawodnikiem. Niestety futbol w kamerunie jest zupelnie inny niz w Polsce dlatego moga miec problemy z akimatyzacją.
Jezeli chodzi o poziom szkolenia mlodziezy w Wisle to musze przyznac ze ostatnio sie obnizyl. Jak to Urban powiedzial - miarodajna ocena jest nie zajecie wysokiego miejsca ale ilość pilkarzy gotowych do gry w I badz II lidze. No i tutaj Legia zaczyna bic Wisle. Frąszczak, Majkowski, Korzym, Wocial, Paluchowski, Trochim , Gostomski, Jedrzejczak zostali wypozyczeni do klubow ekstraklasy badz I ligi. Ponadto napewno wiele druzyn chialoby widziec w swoich szeregach Augustyna, Rybusia, Wysockiego czy tez Borysiuka. A jak sie to przedstawia w Wisle? Kubowicz odszedł do I ligi a Smółka i Jacek do II. Z Maczynskiego zrezygnowalo pare klubow i nikt nie dopytuje o Kowalskiego, czy tez innych naszych mlodziezowcow. Mam nadzieje ze wyciagnieto juz odpowiednie wnioski i Wisla bardziej przylozy sie do szkolenia mlodych pilkarzy.

PS. Off temat - Wiecie, ze w Kamerunie maja tylko trzy ligi i nie maja zadnych rozgrywek mlodziezowych. Kluby nie musza posiadac druzyn juniorskich. Tam utalentowani pilkarze rozpoczynaja gre w III lidze w druzynach seniorskich. Testowany przez Legie Alex juz w wieku 12 lat gral w III lidze kamerunskiej.
I az sie prosi o porownanie najlepszych polskich zawodnikow z kamerunskimi.
Odpowiedz cytując