Cytat:
Testowany ostatnio Henri Sillanpaa, fiński bramkarz, może okazać się tym, który wreszcie spełnia oczekiwania sztabu szkoleniowego Wisły. Po dwóch dniach treningów pod okiem Jacka Kazimierskiego wyjechał jednak spod Wawelu, ze względu na obowiązki w macierzystym klubie, ale pozostanie pod obserwacją.
- Sillanpaa mi się podobał, ma naprawdę spore umiejętności. Zaliczył też występy w reprezentacji Finlandii i właśnie o zawodnika takiej klasy Wiśle chodzi - przyznaje Kazimierski. - Żałuję tylko, że nie miałem okazji obejrzeć go podczas meczu, choć istnieje szansa, że wybiorę się na jakieś spotkanie.
- Na pewno będziemy się mu jeszcze przyglądali, zobaczymy, jak sobie radzi podczas meczów ligowych - potwierdza Jacek Bednarz, dyrektor sportowy Wisły
Sillanpaa jest zawodnikiem Vaasan Palloseura. Za jego transfer Wisła musiałaby zapłacić ok. 300 tys. euro.
|
Z ciekawości zerknąłem na tabele ligi fińskiej (graja systemem wiosna-jesień). Vassan Palloseura wyglada na ligowego średniaka (8 miejsce), ale mają najmniej straconych bramek w całej lidze, tylko 6. Co więcej, wyglada na to ze ten cały Sillanpaa
8-krotnie zachował czyste konto w trwającym obecnie sezonie
(na
12 rozegranych spotkań). Może być dobry.