Pastor777 napisał(a):

O czym Ty piszesz? Więc:
- CSKA to drużyna porównywalna z Wisła, wg. mnie nawet słabsza (magia nazwy)
- bułgarska ekstraklasa to jest degradacja... ale w Portugalii płacili mu pewnie jeszcze mniej, a w Polsce będzie miał lepiej niż w Bułgarii
- napastnika tej klasy nie było? Dobre... Robisz z niego jakiegoś półboga, a to zwykły gracz na poziomie wielu, którzy grali w naszej lidze.
- oczywiście, że poradziłby sobie w tych ligach... słabsze zespoły w Grecji i Turcji, sa na poziomie Wisły, albo gorzej (nawet jestem tego pewien, że gorzej)
- Cupiał już wyłożył 1 mln za zawodnika, a jesli wierzyć ostatnim informacją, to teraz wykłada nie 1mln, a "tylko" 750 tyś. Czyli tyle ile za Jirsaka
|
Nie robię z Neia żadnego półboga. Jaki poziom prezentuje, to się jeszcze okaże jak u nas zagra
Bardzo mi się spodobała twoja wypowiedź, więc się ustosunkuję:
a) z tego co pamiętam to w ostatnim sparingu byliśmy od CSKA wyraźnie słabsi. No ale to był tylko sparing. W każdym razie to wtedy Skorża upatrzył sobie Nei'a.
b) "w Polsce będzie miał lepiej niż w Bułgarii" - w jakim sensie? Sofia to też piękne miasto, zarobki porównywalne. No, chyba że analizujesz walory krakowianek, wtedy pełna zgoda.
c) "słabsze zespoły w Grecji i Turcji, sa na poziomie Wisły, albo gorzej (nawet jestem tego pewien, że gorzej)" - Iraklis Saloniki pokazał, że nawet średniak grecki może nam sprawić olbrzymie problemy. Natomiast pod względem finansowym to te kluby biją nas na głowę. To Larissa zatrudniła Żurawskiego, nie my. To Tranzposor kupował naszych piłkarzy, nie odwrotnie. A PAO, Olympiakos, Galata czy Fenerhbace to już potentaci, z którymi nie możemy się równać.
d) Cupiał podobną kwotę wyłożył kiedyś za Żurawskiego i Kosowskiego. Ale to było lata temu. Za Jirsaka nikt nie wie, ile zapłacono. Bardzo możliwe, że mniej niż te mityczne 750 tys. W interesie klubu jest zawyżać wartość kontraktu - transfer robi się medialny.