|
Wschodnia obwodnica Krakowa za dwa lata
Gazeta Wyborcza - 21.07.2008
Wschodnia obwodnica Krakowa za dwa lata
KRAKÓW. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad dostała oferty na budowę niespełna trzech kilometrów wschodniej obwodnicy Krakowa na trasie S7. Za kilka tygodni dowiemy się, kto wygra przetarg
Chętni do zrealizowania inwestycji to dziewięć firm i konsorcjów z Polski, Hiszpanii, Austrii i Słowacji. GDDKiA będzie teraz sprawdzać wiarygodność każdej oferty, bo rozrzut cenowy złożonych propozycji jest bardzo duży. Może się okazać, że zwycięzcą przetargu wcale nie będzie konsorcjum, które zaproponowało najniższą cenę.
Najtaniej - za 199 mln zł - trzykilometrową drogę chce zbudować konsorcjum firm Polimex-Mostostal i Doprastav ze słowackiej Bratysławy. Następny w kolejce jest hiszpański Dragados z propozycją w wysokości 210 mln zł, a trzecia znana już na małopolskich drogach firma Mota-Engil (prowadziła budowę "zakopianki" między Myślenicami a Pcimiem) z ceną 214 mln zł. Najwięcej za roboty chce Strabag - 276 mln zł.
Jedna z tych firm ruszy za kilka miesięcy z budową trasy ekspresowej, która połączy węzeł Bieżanowski na południowej obwodnicy miasta na autostradzie A4 z węzłem Christo-Botewa na wysokości ul. Surzyckiego na Rybitwach (budowa ma potrwać 550 dni). Będzie to połowa odcinka tzw. Trasy Nowohuckiej. Koszty drogi pokryje w całości budżet państwa.
Bartosz Piłat
Kontrakt przewiduje m.in. budowę blisko 3-km odcinka drogi ekspresowej S-7 między węzłem Bieżanów a węzłem Rybitwy. W ciągu tej drogi konieczne będzie wzniesienie estakady o długości 256 m nad ul. Zarzyckiego, rzeką Serafą i linią kolejową Kraków-Medyka oraz 83-metrowego mostu nad rzeką Drwiną.
Według rzeczniczki GDDKiA Magdaleny Chacagi, najniższą ofertę w przetargu (198,8 mln zł brutto) złożyło polsko-słowackie konsorcjum firm Polimex-Mostostal SA i DOPRASTAV AS. Najwyższa z dziewięciu ofert przekraczała propozycję tego konsorcjum o ok. 77 mln zł.
"Teraz komisja zajmuje się weryfikacją złożonych ofert i spośród wszystkich ważnych wybierze najkorzystniejszą. Wykonawca będzie miał na realizację zadania 550 dni od daty podpisania umowy" - wyjaśniła Chacaga.
Ostatnio edytowane przez Dziadek-Tadek : 21.07.2008 o godz. 15:47.
|