Wyświetl pojedynczy post
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.07.2008, 17:16
Zbigniew Drzymała napisał(a):
W Polsce osoby wspierające sport są totalnie samotne. Spotykają się wyłącznie z szykanami, wyzwiskami kibiców oraz najczęściej zupełnie nieuzasadnioną krytyką w mediach, a na dodatek ogromnymi kłopotami związanymi z dodatkowymi kontrolami urzędów państwowych. Sponsor wykładający pieniądze na sport to w oczach urzędników potencjalny oszust. Moje firmy co roku są drobiazgowo kontrolowane. Tylko ja sam wiem ile musiałem walczyć i tłumaczyc, aby urzędnicy uznali, że koszty związane z markrtingiem sportowym można odpisywać od podatku. Groclin płacił rocznie 8 mln zł różnego rodzaju podatków, a te pieniądze powinny być przeznaczone na transfery, szkolenie młodzieży, rozbudowę bazy. Ale państwo zamiast pozwolić na rozwój sportu, chce czerpać z niego dochody. Jeżeli nie nastąpią systemowe zmiany nigdy nie doczekamy się sukcesu. Do Austrii na finały ME pojechało z Polski kilkadziesiąt tysięcy wspaniałych kibiców. Na trybunach pojawił się nawet prezydent. Był świadkiem ogromnego rozczarowania swoich rodaków. Ale czy po powrocie do kraju podjął jakieś działania żeby w przyszłości było lepiej ?
Wklejam tak ku zadumie. Ile to juz czasu minelo od wysapienia Drzymaly w sejmie i nic sie nie zmienilo ? Ulgi podatkowe dla inwestujacych w sport zastosowano m.in. w Turcji i prosze gdzie jest ich pilka obecnie. Moze nalezaloby to wystapienie powtorzyc. Przeciez PO podobno jest partia bardziej otwarta na biznes. Zamiast bic piane o jakas amerykanska tarcze antysrakietowa (niech sobie ja biora Litwini) mozna by sie zajac czyms co przysluzylo by sie wiekszosci obywateli. Ale panstwo Polskie nigdy nie rezygnuje ze sparwdzonych zrodel dochodow. Teraz kiedy rozliczamy sie z przeszloscia, zamierzamy organizowac euro jest idealny moment zeby przez odpowiednie rozwiazania zachecic polski biznes do inwestowania w pilke.
Odpowiedz cytując