Wyświetl pojedynczy post
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.07.2008, 14:14
Po prostu Wiślak napisał(a):Wyświetl post
Gdy czytam tego typu argumentację, zawsze mi wstyd za kibiców Wisły
Ja za to jak czytam Twoją, mam kupę śmiechu
. Nieudolne zarządzanie klubem prowadzące do kilkudziesięcio milionowego zadłużenia, którego nie ma możliwości spłaty
Po pierwsze, uświadom sobie co to jest dług wewnętrzny, pózniej zorientuj się, ile akcji ma Cupiał w Wiśle, czyją własnością jest Telefonika.Następnie poczytaj sobie posty uzytkotnika sambo w tym temacie (wchodzisz na profil danej osoby i wchodzisz na link o nazwie "pokaz wszystkie posty napisane przez".)- on tam ładnie wytłumaczył sprawę z zadłużeniem.!!To nie wina twoja, moja, Cupiała czy Urzędu Skarbowego- to wina przepisów.ze opłaca się bardziej "pożyczyć" niż dać pieniądze, w przeciwnym wypadku US zapłacisz nic 5% sumy a np 10%.
.O tym stanie rzeczy po kolei mówią właściciele polskich klubów sportowych:Rutkowski, Drzymała, teraz Cupiał.Polskie przepisy są tak skonstruowane, że urząd tak samo traktuje sportową spółke akcyjną jak np sklep papierniczy, więc w pewnym sensie kluby muszą się do tego stanu dostosować i działać jak ten sklep z papierniczy. Zamiast pomagać polskiemu sportowi, się przeszkadza i traktuje jak potencjalnego oszusta.
Poza tym, skąd pewność, że Cupiał będzie chciał odzyskać całą sumę poniesionych kosztów?Masz taką pewność?Nie?To po co dywagować?

jest faktem obiektywnym - i rozczaruję Cię mój mały, ale pozostanie nim bez względu na to kimkolwiek jestem i jakiekolwiek mam osiągnięcia. Więc skończ z takimi głupawymi tekstami. Nawet gdybym był Papieżem, Bilem Gatesem, czy kimś Twojego lub Wyara pokroju, dla będącego faktem obiektywnym efektu zarządzania Wisły przez Cupiala nie miałoby to najmniejszego znaczenia. Można więc przyjąć go do wiadomości, albo idiotycznie pytać tak jak Ty: „a jakie masz osiągnięcia i kim jesteś, że to widzisz i krytykujesz”? Broniąc ekonomicznych efektów 10-letniej polityki Cupiała i jego strategii zarządzania Wisłą jedynie się pogrążacie i dostarczacie wszystkim dobrej rozrywki.
We wcześniejszym poście podważasz kompetencje Cupiała w zarządzaniu klubem jak i jego wielomiliardową firmą, która stworzył od zera, bo zaczął od składania drutów na sztuczne choinki.Teraz z roku na rok firma powiększa swój kapitał, ma coraz większy udział w rynku nie tylko krajowym ale i zagranicznym stając się jedną z największych w Europie firm z branży.
Zarzucasz mu nieudolność i dyletanctwo.OK, masz do tego prawo.Chce jednak wiedzieć, kto mu te dyletanctwo zarzuca.Czy jest to osoba, która ma podkład do tego by tak mówić (np ma wykształcenie ekonomiczne, doświadczenie w prowadzeniu własnej działalności, czy jest to zwykły zawistny polaczek, który za swoje niepowodzenie obarcza wszystkich dookoła.
Nie miej do mnie pretensji, chce mieć po prostu jakiś punkt odniesienia.
Krzyczeć to potrafi i noworodek.
i do prawie samych porażek w Europie
Te zdanie w ciężko skomentować.Ja tylko przypomnę.W ciągu 10 lat 6 mistrzostw Polski, 2 Puchary Polski, 1 Superpuchar,puchar Ligi, spotkania z takimi drużynami jak Real Madryt,Barceloną,Sevilla,Real Saragossa,Lazio,Parma,Inter,Glasgow Rangers,Liverpool,Celtic,Shalke,Panathinaikos, Nantes,Bordeaux,PSG,NEC i wiele innych.
Z większości z tych pojedynków nie wychodziliśmy obronną ręką, jednak pretensje nie możesz mieć do Cupiała ale do stanu całej polskiej piłki.Zobacz ile zostało wspomnień i radosnych chwil.
Tak samo nie muszę dokładać się do remontu pomnika Reymana, by widzieć, jakie efekty rodzi obecna polityka kadrowa Wisły i kolejne oszukiwanie trenerów wraz z kibicami. Ale oczywiście dla Was, strażników nie wyników Białej Gwiazdy, a portfela Cupiała, z którego zresztą wkrótce przez własne błędy i nieprzemyślane „oszczędzanie” będzie musiał jak zwykle dokładać dla pokrycia niedoborów, nic nie dociera. Jak zwykle.
Nie musisz dokładać do remontu pomnika, tak jak nie musisz dawać pieniądze na oprawy meczowe.Nikt Ci tego nie nakaże, bo jest tokażdego sprawa indywidualna- jednak podejście do tego typu spraw świadczy o osobie identyfikującej się z klubem.Sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie, czy jesteś "po prostu Wiślakiem", który kocha klub, ma poszanowanie dla jego wybitnych postaci, barw, tradycji i kibiców czy kochający skórokopów, pieniądze Cupiała i wyniki sportowe.
Napisałem o pomniku czy kibicach, po to by spytać się ciebie, czy ty w jakikolwiek sposób wspierasz działalność klubu- nawet symbolicznymi kwotami, bo nie trudno jest zaglądać komuś do portfela i wydawać jego pieniądze.Więc pytam jeszcze raz. Pomogłeś?

Dlatego nie będę sobie ani na Ciebie, ani na Wyara, ani na Ogra dłużej strzępił jeżyka, młodociani ekonomiści. Jaki jest koń, każdy widzi. Pokaż mi choć jednego niezależnego ekonomistę, który powie, że Wisła była przez te 10 lat była dobrze zarządzana przez Cupiała i Radę Nadzorczą. I choć jednego menadżera sportowego, który potwierdzi, że to co dziś robi ma sens i prowadzi do jakiegokolwiek sukcesu. Możesz? Czy jedyne, co potrafisz, to nawijać o „wiejskich filozofach” i wydawaniu cudzych pieniędzy?
Nieudolnym gadaniem o "demagogii i płytkich analizach" krytyków poczynań RN, sytuacji w Wiśle nie naprawisz i rzeczywistości nie zmienisz. Więc daj sobie lepiej spokój i nie rób już wstydu.
Ja nie potrafię ocenić czy Wisła była dobrze zarządzana, ponieważ nie mam wiedzy na temat zarządzania i ekonomii- to nie moja dziedzina wiedzy.Mogę opierać się jedynie na opiniach osób, które pracują i pracowały w klubie i wspominały mi co jest grane.Fakt jest taki, że było/jest parę osób w Wiśle, które nie powinny się w niej znaleźć, ale co ja mogę zmienić?Nic
A kto tu wstyd przynosi nie mi oceniać.Niech oceną to ludzie, którzy się tu wypowiadają.
Jak będziesz mieć jakieś uwagi,sugestie pytania to zapraszam na priv.

P.S
Co to jest "fakt obiektywny"?
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 20.07.2008 o godz. 16:54.
Odpowiedz cytując