Wyświetl pojedynczy post
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.07.2008, 10:07
Dalku napisał(a):Wyświetl post
Ten mecz pokazal ,ze naszym najslabszym punktem jest lewa obrona.
Ja widziałem tyle słabych punktów, że aż nie mogę się zdecydować, który jest tym najnajsłabszym.
Bramkarz mógłby być lepszy - to od dawna wiadomo. Pawełek potrafi popisać się refleksem i instynktownie obronić trudny strzał, ale potrafi też podać pod nogi rywala.
Zgadzam się z Dalku, że na lewej obronie przydałby się prawdziwy obrońca, ale też nie sądzę, by Piotr Brożek zagrał tak tragicznie jak wiele osób twierdzi. Reszta obrony jak na nasze możliwości prezentuje się więcej niż przyzwoicie.
Jeśli idzie o pomoc to wydaje mi się, że Skorża przeszedł na 4-5-1 nie dlatego, że najwięksi w Europie tak grają i w ogóle jest to trendi i dżezi, a dlatego, że z naszego zespołu nijak nie idzie wybrać 11 ludzi, którzy potrafiliby efektywnie zagrać 4-4-2 przeciwko rywalowi europejskiej klasy. Niby mamy wielu środkowych pomocników, ale z nich najwyżej Sobol nadaje się do taktyki 4-4-2. Cantoro umie uspokoić grę, ale nie ma dynamiki ani kreatywności. Jirsak to jego idealne przeciwieństwo - umie podać i strzelić, ale unika twardej gry, utrzymywania się przy piłce i brania na siebie presji. O ile w pierwszej połowie, gdy miał za sobą dwóch czyścicieli pola wyglądał bardzo fajnie, o tyle w drugiej, gdy został w środku tylko z Sobolem, miałem ochotę zgłosić go do programu "Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie".
Innym atutem 4-5-1 jest fakt, że żaden z naszych rezerwowych napastników nie musi przebywać na boisku. Chyba każdy się zgodzi - jeśli chodzi o umiejętność strzelenia, dogrania i podania z klepy to pomiędzy Pawłem i resztą jest przepaść.
Skrzydła też nie wyglądały zbyt dobrze. Wady i zalety Zieńka wszyscy znamy, więc nie będę się na jego temat rozpisywał. Natomiast Boguski na boku wyglądał znacznie słabiej niż w środku. Rajdy i dośrodkowania to nie jego domena. Ten zawodnik błyszczy, gdy może rozegrać klepkę w środku pola, a na boku jest znacznie mniej użyteczny.
Podsumowując, ja słabe punkty dostrzegam praktycznie na każdej pozycji poza środkiem obrony. Jeśli coś ugramy w Europie to tylko dzięki zaangażowaniu, taktyce i dzikiemu fartowi.
Odpowiedz cytując