1q2 napisał(a):

|
Jasne ze UE zawdziecza swoja pozycje wolnemu rynkowi ,tyle ze teraz generalnym problemem dla nich nie jak sie bardziej bogacic, tylko jak utrzymac to co sie ma.
|
Nie "UE zawdzięcza swą pozycję" ale poszczególne kraje, których rządy dziś chcą utworzenia UE. To jest znaczna różnica.
Jakby biurokraci nie tworzyli coraz to nowych podatkówi regulacji to by nie mieli problemu jak utrzymać to co się ma, ale jak się dalej bogacić.
Cytat:
|
UE czerpala gorzysci glownie wlasnie ze slabosci konkurentow(caly blok wschodni + tubylcze kraje)
|
W tym wzgledzie optyka wobec bloku wschodniego sie nie zmienila.
Cytat:
Teraz juz tak latwo nie jest musza szukac innych mozliwosci.Stad, tak mysle, zdecydowanie wieksze wplywy panstwa na wolny rynek , w wielu aspektach.
Czy to dobry krok , czy dlugofalowo sie powiedzie, tego ja nie wiem bo zadnym ekspertem do tego nie jestem ,jednak jestem jak najdalej od prostego porownania
UE-wspolczesna komuna.I tylko temu sie przeciwstawiam.
|
Ty myśląc "komuna" pewnie widzisz biedne upadajace kraje ZSRR i milicjantów w śmiesznych czapkach.
Ja widzę polityków i urzędników chcących wszystko uregulować, po to by mieli więcej zajęć. Widzę niesuwerenne narody tak jak narody byly niesuwerenne w ZSRR. Jest to komuna jako przeciwieństwo suwerenności i wolnego rynku.