Wyświetl pojedynczy post
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.07.2008, 16:36
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post

ZSRR upadla z powodu braku krwiobiegu gospodarczego. Kraje Wspolnoty Europejskiej ten krwiobieg mają, więc kraje UE z powodu nędzy tak szybko nie runą jak Związek Radziecki. Z tym że kraje UE swej potęgi nie zawdzięczają wspólnotowym dotacjom. To jest wynik zewnętrznego planu Marshalla i wolnego rynku.
Nie wiem co rozumiesz przez brak krwioobiegu - po prostu padli przez utopijny system, a maja wrecz nieproawdopodobne bogactwa naturalne , powinni byc przed USA -gdzie z tym zawsze bylo gorzej.
Jednak wszystko zostalo zmarnowane, co zreszta w naszych nowozytnych dziejach okazalo sie dla nas blogoslawienstwem, i defacto spowodowalo odzyskanie niepodleglosci

Jasne ze UE zawdziecza swoja pozycje wolnemu rynkowi ,tyle ze teraz generalnym problemem dla nich nie jak sie bardziej bogacic, tylko jak utrzymac to co sie ma.
UE czerpala gorzysci glownie wlasnie ze slabosci konkurentow(caly blok wschodni + tubylcze kraje)

Teraz juz tak latwo nie jest musza szukac innych mozliwosci.Stad, tak mysle, zdecydowanie wieksze wplywy panstwa na wolny rynek , w wielu aspektach.

Czy to dobry krok , czy dlugofalowo sie powiedzie, tego ja nie wiem bo zadnym ekspertem do tego nie jestem ,jednak jestem jak najdalej od prostego porownania
UE-wspolczesna komuna.I tylko temu sie przeciwstawiam.
94 - Allah Akbar!!